Këto panele të tejdukshme do të jenë e ardhmja e energjisë? - Auto&Tech - Kosova Sot
Këto panele të tejdukshme do të jenë e ardhmja e energjisë?

Këto panele të tejdukshme do të jenë e ardhmja e energjisë?

Panelet dhe dritaret diellore që gjenerojnë energji diellore janë disa gjëra që njerëzit kanë krijuar për të përfituar nga dielli, dhe tani një ekip i inxhinierëve nga Universiteti Shtetëror Michigan (MSU) kanë propozuar përdorimin e paneleve diellore transparente.

Kombinuar me panele çatie, mbështetja jonë në lëndët djegëse fosile mund të zvogëlohet ndjeshëm dhe do të ishim pranë përmbushjes së kërkesës së lartë të energjisë elektrike të një vendi si Amerika.

Udhëhequr nga Richard Lunt, Profesor i Profesor i Inxhinierisë Kimike dhe Shkencave të Materialeve MSU në MSU, u krijua një koncentrues diellor transparent që mund të gjeneronte energji diellore në çdo sipërfaqe të qartë pa ndikuar në pamje. Në teori, kjo teknologji mund të aplikohet në telefonat celularë, dritaret, ndërtesat dhe makinat.

“Qelizat diellore shumë transparente përfaqësojnë valën e së ardhmes për aplikimet e reja diellore”, tha Lunt. “Ne analizuam potencialin e tyre dhe pamë se duke mbledhur vetëm dritën e padukshme, këto pajisje mund të ofrojnë një potencial të ngjashëm të prodhimit të energjisë si diellore në kulme, duke ofruar funksionalitete shtesë për të rritur efikasitetin e ndërtesave, makinave dhe elektronikës mobile”.

 (Kosova Sot)

14 orë e 24 minuta më parë
18/10/18