description

Vaji i kërpit, në mesin e vajrave më të shëndetshme

Publikuar: E mërkure 5 Mars 2014, 23:36 0 Komente

Vaji nga farat e kërpit përmban dyzime që ndihmojnë në rregullimin e shtypjes së gjakut, parandalimin e sëmundjeve të zemrës dhe redukton rrezikun nga zhvillimi i llopjeve të ndryshme të kancerit, zbulon një studim i ri i publikuar në 'Journal of Agricultural and Food Chemistry'. Studimet e mëhershme kanë zbuluar që vaji i kërpit është burim i mirë i vitaminave A, C, E, fibrave dhe materieve të shumta të tjera ushqyese. Shkencëtarët nga Spanja kanë testuar vajin e kërpit edhe më shumë dhe kanë zbuluar se përmban një raport optimal të (3 me 1) të acideve yndyrore Omega-6 dhe Omega-3. Një raport i tillë i acideve yndyrore poli të pangopura gjendet rrallë në vajrat e farave, e lidhet me reduktim të rrezikut nga sëmundjet e zemrës, inflamacionet kronike dhe qelizat kancerogjene. Megjithatë, ende nuk ekzistojnë dëshmi të mjaftueshme që do të mundësonin përfshirjen e vajit të kërpit në të ushqyerit e përditshëm. Shija e vajit të kërpit është diçka me të cilën duhet të mësohemi. Deri tani nuk janë shënuar rreziqe pas konsumimit mesatar, për shembull si erëz në sallatë.

Printo Dërgo
  • di

Komente


arkivi i lajmeve