description

Vajzat me cikël të hershëm menstrual, më të ekspozuara depresionit

Publikuar: E premte 8 Prill 2011, 21:02 0 Komente

Vajzat, tek të cilat në moshën 11 apo 12 vjeçe shfaqet cikli i parë menstrual, në moshën e adoleshencës do të tregojnë simptoma të depresionit, ka zbuluar një studim i ekspertëve britanikë, nga universiteti i Bristolit dhe ai i Kembrixhit.

Cikli i parë menstrual zakonisht shfaqet ndërmjet moshës 10 dhe moshës 14 vjeçe, por se a do të vijë deri tek kjo në moshë më të hershme, varet prej peshës trupore. Periudha para moshës 12 vjeçe shihet si periudhë e hershme kohore, prandaj vajzat e tilla, pas një periudhe kohore, kanë probleme me disponimin.

Depresioni në sasinë më të vogël ishte treguar te vajzat, që ciklin e parë menstrual e kishin pasur në moshën 13,5 vjeçe.

Vajzat, të cilave cikli i parë menstrual u shfaqet në moshë të hershme ndihen më të vetmuara dhe më të izoluara shkaku i ndryshimeve hormonale, ka deklaruar dr. Kerol Xhoinson, anëtare e ekipit hulumtues.

Pjekje më e hershme do të thotë konflikte më të hershme me prindërit, ndryshime në trup dhe në nivelin e hormoneve.

Printo Dërgo
  • di

Komente


arkivi i lajmeve