Mjekja popullore nga Sibiri zbulon recetën çudibërëse, shëron pjellorinë dhe dhimbjet në klimaks - Shëndetësia - Kosova Sot
Mjekja popullore nga Sibiri zbulon recetën çudibërëse, shëron pjellorinë dhe dhimbjet në klimaks

Mjekja popullore nga Sibiri zbulon recetën çudibërëse, shëron pjellorinë dhe dhimbjet në klimaks

Mjekët popullorë janë të shumtë derisa recetat e tyre zakonisht përcillen nga gjenerata në gjeneratë. Edhe kjo recetë vjen nga një përcjellje e tillë, në fakt personi që e sjellë e ka trashëguar nga gjyshja e cila dikur kishte shkuar për pushime në një fshat të Sibirit, ku kishte zgjedhur bimët dhe kishte mësuar për to dhe shërimin tradicional. Edhe pse ajo kishte diplomuar në Fakultetin e kulturës, ajo kishte vazhduar të merret me mjekësinë popullore.

PROBLEMET ME PJELLORINË DHE DHIMBJET E KLIMAKSIT

Besohet se sherbela normalizon aktivitetin e gjëndrave të prodhimit. Prandaj, përdoret edhe te jo-pjelloria, si dhe në periudhën e klimaksit e po ashtu edhe te plogështitë që ndodhin gjatë moshës së shtyrë dhe shihet si ilaç i përtëritjes. Kur sherbela merret në formë orale, pakëson djersitjet derisa njëkohësisht e forcon edhe sistemin qendror nervor. Por, duhet pasur kujdes që ilaçi mos të merret në dozë të madhe, sepse shkakton irritimin e mukozës. Po ashtu, ka kontradikta te shtatzënia. Infuzioni për aplikim oral: një deri dy lugë të bimës sherbelë e përzieni me dy gota ujë të vluar (kjo është doza ditorea).

(Kosova Sot)

11 orë e 57 minuta më parë
19/10/18