- Auto&Tech - Kosova Sot
“Makinat elektrike do të dështojnë”

“Makinat elektrike do të dështojnë”

Shumica e menaxherëve në kompanitë auto nuk besojnë në makinat elektrike.

Shumica e menaxherëve në kompanitë e mëdha të automobilave nuk besojnë se makinat elektrike do të mbizotërojnë. Kjo ka rezultuar në një studim nga firma këshilluese KPMG. Sipas 62 për qind e të anketuarve besojnë se makina elektrike me bateri kanë shpejtësi të ulët ngarkimi dhe ka stacione pak për ngarkim të tyre.

Në vend të kësaj, 78 për qind e të anketuarve besojnë se automjetet e qelizave të karburantit do të jenë përparim për transportin me emision zero.

Zhvendosja në rritje drejt makinave elektrike është kryesisht për shkak të nismave qeveritare. Shumë vende duan të reduktojnë ndjeshëm pjesën e automjeteve me motorë me djegie të brendshme ose madje t’i ndalojnë ato krejtësisht.

Përkundër këtij ndryshimi, shumica, rreth 76 për qind, vazhdojnë të konsiderojnë automjetet me motorë me djegie si kategori më e rëndësishme për vitet e ardhshme. Një në dy drejtues (53 përqind) beson gjithashtu se automjetet me naftë do të jenë të papranueshme shoqërisht në të ardhmen si rezultat i skandaleve, që do të thotë se vështirë se do të ofrohen më.

Në afat të gjatë, shumë prodhues të makinave e shohin të ardhmen e tyre të ngjashme me Apple apo Google. Tetëdhjetë e pesë përqind e të anketuarve thanë se ekosistemi digjital – ofertat dixhitale për automjetet – do të gjenerojnë më shumë të ardhura sesa vetë shitjet e automjeteve. Aktualisht, sidomos BMW janë mundësitë më të forta, pasuar nga Toyota, Daimler Mercedes, Honda dhe Hyundai. Tesla ndjek vetëm në vendin e shtatë, pak përpara GM dhe prapa VW dhe Ford. 78 për qind e të anketuarve gjithashtu besojnë se një prodhues i madh i makinave do të ndërtojë një automjet për një kompani të madhe në Silicon Valley.

Në total, 953 drejtues të industrisë së automjeteve u anketuan për studimin e gjerë. Studimi është në dispozicion online si PDF ose në formë interaktive.

(Kosova Sot)

5 orë e 30 minuta më parë
23/02/19