Ndalimi i Bitcoin: Këto janë vendet ku kriptovalutat janë “të kufizuara” ose “të paligjshme”

  • G.G /
  • 20 September 2021 - 07:50
Ndalimi i Bitcoin: Këto janë vendet ku kriptovalutat janë “të kufizuara” ose “të paligjshme”

Bitcoin ka qenë i diskutueshëm që nga fillimi i tij në 2009, siç kanë qenë kriptovalutat pasuese.

Ndërsa kritikohet gjerësisht për paqëndrueshmërinë e tij, përdorimin e tij në transaksione të ndryshme dhe për përdorimin e tepruar të energjisë elektrike për minimin e tij, Bitcoin po shihet nga disa, veçanërisht në botën në zhvillim, si një “port i sigurt” gjatë stuhive ekonomike.

Por ndërsa më shumë njerëz i drejtohen kriptovalutavee ose si një investim ose si një “litar shpëtimi”, këto çështje janë shfaqur dhe kanë ndikuar në një sërë kufizimesh në përdorimin e tyre.

Statusi ligjor i Bitcoin dhe të tjerave kriptovaluta ndryshon në mënyrë thelbësore nga vendi në vend, ndërsa në disa, marrëdhënia mbetet për t’u përcaktuar siç duhet ose po ndryshon vazhdimisht.

Ndërsa shumica e vendeve nuk e bëjnë përdorimin e Bitcoin vetë të paligjshëm, statusi i tij si mjet pagese ose si mall ndryshon me implikime të ndryshme rregullatore.

Disa vende kanë vendosur kufizime në mënyrën se si mund të përdoret Bitcoin, me bankat që ndalojnë klientët e saj të bëjnë transaksione me kriptomonedhë.

Vende të tjera kanë ndaluar përdorimin e Bitcoin dhe kriptovalutave me dënime të rënda për këdo që bën transaksione me kriptovaluta.

Këto janë vendet që kanë një marrëdhënie veçanërisht të mbushur me Bitcoin dhe kriptomonedhat tjera:

Algjeria

Algjeria aktualisht ndalon përdorimin e kriptomonedhës pas miratimit të një ligji financiar në vitin 2018 që e bëri të paligjshëm blerjen, shitjen, përdorimin ose mbajtjen e monedhave virtuale.

Bolivia

Ekziston një ndalim i plotë për përdorimin e Bitcoin në Bolivi që nga viti 2014. Banka Qendrore Boliviane lëshoi një rezolutë që e ndalonte atë dhe çdo monedhë tjetër që nuk rregullohej nga një vend ose zonë ekonomike.

Kina

Kina ka goditur kriptovalutat me intensitet në rritje gjatë vitit 2021. Zyrtarët kinezë kanë lëshuar vazhdimisht paralajmërime për njerëzit e saj që të qëndrojnë larg tregut të aseteve dixhitale dhe kanë goditur rëndë minierat në vend, si dhe shkëmbimet e monedhave në Kinë dhe jashtë saj.

Më 27 gusht, Yin Youping, Zëvendës Drejtori i Zyrës për Mbrojtjen e të Drejtave të Konsumatorit Financiar të Bankës Popullore të Kinës (PBoC), iu referua kriptovalutave si pasuri spekulative dhe paralajmëroi njerëzit që të “mbrojnë xhepat e tyre”.

Përpjekjet për të minuar Bitcoin – një monedhë e decentralizuar jashtë kontrollit të qeverive dhe institucioneve – shihen kryesisht si një përpjekje nga autoritetet kineze për të lëshuar valutën e tyre elektronike.

PBoC po duket të jetë një nga bankat e para kryesore qendrore në botë që lansoi monedhën e vet dixhitale, dhe duke vepruar kështu do të ishte në gjendje të monitoronte më nga afër transaksionet e njerëzve të saj.

Kolumbia

Në Kolumbi, institucionet financiare nuk lejohen të lehtësojnë transaksionet me Bitcoin.

Superintendencia Financiera paralajmëroi institucionet financiare në vitin 2014 se ata nuk mund të “mbrojnë, investojnë, ndërmjetësojnë ose menaxhojnë operacionet e parave virtuale”.

Egjipti

Dar el-Ifta e Egjiptit, organi kryesor këshillues islamik i vendit, nxori një dekret fetar në vitin 2018, duke i klasifikuar transaksionet me Bitcoin si “haram”, diçka e ndaluar sipas ligjit islam.

Edhe pse nuk ishin detyruese, ligjet bankare të Egjiptit u shtrënguan në shtator të vitit 2020 për të parandaluar tregtimin ose promovimin e kriptovalutave pa licencë të Bankës Qendrore.

Indonezia

Banka Indonezia, banka qendrore e vendit, nxori rregullore të reja që ndalojnë përdorimin e kriptovalutës, përfshirë Bitcoin, si mjet pagese nga 1 janari 2018.

Irani

Bitcoin ka një marrëdhënie komplekse me regjimin iranian. Për të shmangur ndikimin më të keq të sanksioneve ekonomike, Irani është kthyer në praktikën fitimprurëse të minierave të Bitcoin për të financuar importet.

Ndërsa Banka Qendrore ndalon tregtimin e kriptovalutave të minuara jashtë shtetit, ajo ka inkurajuar minierat e Bitcoin në vend me stimuj.

Rreth 4.5 për qind e minierave të Bitcoin në botë zhvillohet në Iran, e cila, sipas firmës analitike të blockchain Elliptic, mund të përbëjë të ardhura prej mbi 1 miliard dollarë (843 milion euro).

Nepali

Banka Nepale Rastra e shpalli Bitcoin të paligjshëm që nga gushti i vitit 2017.

Maqedonia e Veriut

Maqedonia e Veriut është i vetmi vend evropian deri më tani që ka një ndalim zyrtar për kriptovaluta, të tilla si Bitcoin, Ethereum dhe të tjera, në vend.

Rusia

Ndërsa kriptovaluta nuk është e jashtëligjshme në Rusi, ekziston një konflikt i vazhdueshëm kundër përdorimit të saj.

Rusia miratoi ligjet e saj të para për të rregulluar kriptovalutat në korrik të vitit 2020, të cilat për herë të parë përcaktuan kriptovalutën si pronë që i nënshtrohet taksimit.

Ligji, i cili hyri në fuqi në janar të këtij viti, gjithashtu ndalon nëpunësit civilë rusë të kenë ndonjë pasuri kripto.

Presidenti rus Vladimir Putin e ka lidhur vazhdimisht kriptovalutën me aktivitetin kriminal, duke bërë thirrje për vëmendje më të madhe në veçanti në transaksionet kripto-ndërkufitare.

Në korrik, prokurori i përgjithshëm njoftoi legjislacionin e ri të propozuar i cili do të lejojë policinë të konfiskojë kriptot që konsiderohen se janë marrë në mënyrë të paligjshme duke cituar përdorimin e tij në ryshfet.

Turqia

Shumë në Turqi iu kthyen kriptovalutës pasi lira turke ra në vlerë. Me disa nga nivelet më të larta të përdorimit kudo në botë, mbërritja e rregulloreve ishte e shpejtë këtë vit pasi inflacioni arriti kulmin në prill.

Më 16 prill të vitit 2021, Banka Qendrore e Republikës së Turqisë nxori një rregullore që ndalon përdorimin e kriptomovalutës përfshirë Bitcoin, drejtpërdrejt ose tërthorazi, për të paguar për mallra dhe shërbime.

Të nesërmen, presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan shkoi më tej dhe nxori një dekret që shkëmben kripto në një listë të firmave që i nënshtrohen rregullave kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit.

Vietnami

Banka Shtetërore e Vietnamit ka deklaruar se emetimi, furnizimi dhe përdorimi i Bitcoin dhe kriptovalutave të tjerë janë të paligjshëm si mjet pagese dhe i nënshtrohen dënimit me gjoba që variojnë nga 150 milionë VND (5,600 €) deri në 200 milionë VND (7,445 €).

Sidoqoftë, qeveria nuk ndalon tregtimin me Bitcoin ose mbajtjen e tyre si pasuri. 

(Kosova Sot Online)