Sjelljet shkatërruese në çift

  • 10 shtator 2019 - 09:05
Sjelljet shkatërruese në çift

Marrëdhënia në çift është një lidhje që duhet të ushqehet ditë pas dite. Bashkëjetesa i ekspozon partnerët ndaj konflikteve dhe dallimeve më të larmishme. Mungesa e dashurisë dhe respekti i ndërsjellë në zgjidhjen e këtyre konflikteve mund të çojnë në sjellje shkatërruese, të cilat mund të bëjnë që marrëdhëniet të zhduken.

Dr. John Gottman është një nga pionierët në studimin e marrëdhënieve të dashurisë. Pasi studioi çiftet për vite me radhë, ai deklaron se ka sjellje të caktuara shkatërruese që parashikojnë dështimin e një marrëdhënieje. Nga ana tjetër, ka çifte që duhen dhe pajtohen dhe kjo ka të bëjë me një seri faktorësh parashikues të vazhdimësisë së marrëdhënies, si dhe mirëqenien e saj. Në çdo rast, faktorët që nuk duhet të mungojnë kurrë në një marrëdhënie të çfarëdo lloji janë: respekti, dashuria, besimi dhe komunikimi.

Nëse kemi një marrëdhënie në të cilën këta faktorë janë të pranishëm, mund të jemi të sigurt: do të funksionojë, pavarësisht diskutimeve ose konflikteve që mund të lindin. Nëse vërejmë se disa prej këtyre elementeve mungojnë, është e rëndësishme të filloni të punoni mbi të, vetëm për të shmangur sjelljet shkatërruese në të ardhmen.

“Dashuria është një veprimtari, jo një efekt pasiv; Është një vazhdimësi, jo një fillim i papritur”. -Erich Fromm-

Sjelljet shkatërruese në marrëdhënien në çift

Siç parashikohet, ekzistojnë disa sjellje në marrëdhëniet që dështojnë. Në këtë artikull do të tregojmë ato që ne besojmë se janë më të rëndësishmet dhe që minojnë bazën e marrëdhënieve të shëndetshme (respekt, dashuri, besim dhe komunikim).

Përbuzje. Të përbuzësh partnerin do të thotë ta vendosësh atë në një pozitë inferioriteti në lidhje me të vetin. Ajo përfshin sjellje të tilla si poshtërim, shprehje e kritikave shkatërruese ose ato që nuk janë të mira për asgjë, ose fyerje dhe mosrespektim. Natyrisht, nëse partneri na përçmon dhe e bën këtë vazhdimisht, do të thotë që ai nuk na do. Në këtë rast, është e rëndësishme të reflektoni nëse është me të vërtetë e përshtatshme të vazhdoni marrëdhënien.

Injorim. Është një nga sjelljet më shkatërruese që ekziston. Të injorosh partnerin në prani të një konflikti ose një diskutimi do të thotë të harrosh që ky person ndjen nevojën për të komunikuar, për tu shprehur dhe për tu mbështetur. Personi i injoruar mund të ndjehet jashtëzakonisht i poshtëruar dhe në afat të gjatë zakonisht e gjen veten me rivendosje të vetëvlerësimit, duke besuar gjithashtu se ai nuk meriton vëmendjen e tjetrit ose se ai bëri diçka të gabuar.

Ndryshon partnerin. Nëse jetojmë në një marrëdhënie në çift, në të cilën partneri na tregon se si duhet të jemi, për çfarë duhet të interesohemi, me cilët miq duhet të dalim, etj., do të thotë se jemi duke ndryshuar. Të duash një person do të thotë ta pranosh ashtu siç është, pa kushte. Është pikërisht për shkak të mënyrës së tij të të qenit që e kemi zgjedhur. Kur pretendoni të ndryshoni personin tjetër, në të vërtetë nuk e doni atë.

Varësia. Kjo sjellje është gjithashtu jashtëzakonisht e rëndësishme. Disa njerëz nuk janë në gjendje të lënë partnerin e tyre sepse mendojnë se i duhet. Ata preferojnë të durojnë kritikat, anulimin, indiferencën sesa të jenë vetëm. Në të njëjtën kohë, personi tjetër ndjehet më i fortë sepse partneri varet prej tij / saj. Ne pastaj hyjmë në fushën e pavarësisë emocionale, jashtëzakonisht shkatërrimtare dhe që mund të çojë në pasoja të dëmshme për çiftin.

Asnjëherë nuk e tendos veten. Është e vërtetë që ne duhet të jemi gjithmonë të sinqertë me partnerin dhe të na tregoj se si të jemi, por ndonjëherë është gjithashtu e nevojshme të dorëzohemi. Për shembull, nëse partneri na kërkon ta shoqërojmë atë në një ngjarje, ne mund të bëjmë një përpjekje edhe nëse nuk duam. Po kështu, në raste të tjera është e nevojshme që tjetri të përgjigjet. Në këtë kuptim, ne do të demonstrojmë me veprimet tona se e duam partnerin tonë dhe se ndonjëherë sakrifikimi i vetvetes nuk është problem.

Pse durojmë kaq gjatë?

Çiftet shpesh i durojnë këto sjellje shkatërruese për një kohë të gjatë. Është krejtësisht normale të gabosh ndonjëherë dhe është e shëndetshme të jesh fleksibël dhe tolerant ndaj partnerit, të kuptosh që ai mund të ketë gabuar. Problemi lind kur këto sjellje janë të përsëritura dhe përcaktojnë marrëdhënien. Mendoni se si e imagjinoni veten së bashku me partnerin tuaj: dorë për dore? Ndërsa të puth? Ndërsa luftoni? Ky imazh do të pasqyrojë kryesisht mendimet tuaja për partnerin.

Nëse ne jemi të vetëdijshëm, qoftë edhe minimalisht, për faktin që partneri është bërë toksik, duhet që absolutisht të analizojmë të mirat dhe të këqijat e marrëdhënies dhe të jemi të gatshëm ta lëmë atë. Shpesh është e vështirë për ne që t’i japim fund një marrëdhënieje nga frika e vetmisë. Ne mendojmë për vetminë në një mënyrë katastrofike dhe jo-objektive. Ne mendojmë se do të gjendemi plotësisht vetëm, por në realitet jemi të rrethuar nga kaq shumë njerëz.

“Pse, në përgjithësi, vetmia është shpëtim? Sepse janë shumë pak ata që e gjejnë partnerin e tyre”. -Carlo Dossi-

Nga ana tjetër, ka disa mendime që na mashtrojnë, duke na penguar që t’i japim fund marrëdhënies. Një nga më të zakonshmet është “Unë jam i sigurt / ajo do të ndryshojë”. Një tjetër mendim tipik është “Nëse e mbyll marrëdhënien, do të gjejë dikë me të cilin do të jetë më mirë”. Mundohuni t’i injoroni këto mendime. Në realitet, ato janë rezultat i një frike të thellë nga braktisja ose vetmia, të cilat edhe pse kanë lindur për të “na mbrojtur”, përfundojnë duke prodhuar efektin e kundërt.

Gjëja më e arsyeshme për të bërë është të ndaloni të mashtroni veten, të vëzhgoni faktet në një mënyrë objektive, si spektatorë të marrëdhënies dhe në fund të merrni një vendim të vendosur. Pasi të keni kapërcyer këtë fazë, më të vështirën, do të duhet të jeni të gatshëm të kaloni në tunelin e pikëllimit të ndarjes në mënyrë që të dilni të përtërirë dhe të gatshëm për pranim.

(Kosova Sot Online)