Çfarë duhet të bëni nëse jeni të dashuruar me një narcisist…

  • 21 tetor 2019 - 11:50
Çfarë duhet të bëni nëse jeni të dashuruar me një narcisist…

Djaloshi i mirë është ai me të cilin ndjeheni rehat, ai me të cilin nëna juaj ju thotë se duhet të martoheni, ai që është gjithmonë në dispozicion dhe që gjithashtu lan pjatat… ai që ju kupton dhe kujdeset dhe mendon se keni bërë diçka të gabuar kur ka probleme.

Narcisisti, nga ana tjetër, është e kundërta. Ka një ndjenjë madhështie. Është i vetë-përqendruar dhe mendjemprehtë. Ai e konsideron veten më të mirë se të tjerët. Ai i ekzagjeron talentet e tij. Të gjitha cilësitë që janë të pakëndshme për pamjen por … tepër seksi dhe tërheqëse për sytë tuaj. Vetëm se pas idhullit, ferri del në fundin e vërtetë të fjalës.

Pasi ju bëri të dashuroheni, ai ju refuzon, ju trajton keq, ju fajëson për gjërat që nuk i keni bërë. Dhe ju vazhdoni të pyesni veten se çfarë keni bërë gabim, që ndjeheni e dëshpëruar. Ju jeni në vorbull dhe nuk mund të dilni prej saj. Ju jeni e varur prej tij dhe vazhdoni të pyesni veten se si ta fitoni përsëri. Por kjo vetëm do t’ju bëjë të ndiheni më keq.

Pse po sillemi kështu?

Arsyet e sjelljes sonë në dashuri janë gjithmonë të lidhura ngushtë me atë që përjetohet në familje. Nëse jeni të dashuruar me një narcisist ju ndoshta nuk keni pasur vëmendjen që ju po kërkonit nga babai juaj. Ndoshta ai shpesh mungonte emocionalisht ose fizikisht. Ose ai ishte një figurë shumë autoritare dhe ajo që ai thoshte ishte gjithmonë ligj edhe nëse ishte i gabuar. Kur rritemi, pa e kuptuar tërhiqemi nga persona që ngjallin të njëjtën dashuri si në familje edhe nëse ajo e jetuar në familje ishte e gabuar. Në këtë mënyrë cilësitë e autoritetit dhe sigurisë së dukshme të narcisistit bëhen të papërballueshme për gratë që kanë plagë emocionale në vetëvlerësimin e tyre.

Pse narcisisti sillet kështu?

Edhe këtu shkaqet duhen kërkuar në të kaluarën familjare. Narcisisti ka përjetuar një emocion të fortë negativ të lidhur me braktisjen. Ndoshta ardhja e një vëllai në shtëpi i hoqi dashurinë “mbytëse” të nënës së tij. Kjo përvojë mund të ketë qenë aq shkatërruese sa ai vendosi që nuk kishte më nevojë për të tjerët pasi kjo mund të ishte shumë e dhimbshme për të. Në mënyrë të pavetëdijshme ai kërkon lidhjen me një grua sepse i duhet dëshpërimisht. Por kur ai bëhet shumë emocional ai vjen me atë përvojë negative që e çon atë të marrë hak në mënyrë të pandërgjegjshme me partnerin e tij për përvojën traumatike që ai kishte me nënën e tij.

Gabimi që nuk duhet të bësh? 

Mos u mundoni ta kuptoni atë dhe të përpiqesh ta ndihmosh, sepse kjo do t’ju bëjë që të futeni gjithnjë e më shumë në një rreth të egër që nuk ju sjell dobi, as për atë dhe as për ju.

Nëse jeni të dashuruar me një narcisist ju duhet të merrni një rrugë që ju lejon të shëroheni nga emocionet që ju bëjnë të ndiheni inferiorë. Në këtë mënyrë do të jeni në gjendje që para së gjithash të mjaftoheni me veten. Dhe kur të dini se si ta bëni këtë mund të filloni një marrëdhënie të shëndetshme, të kënaqshme dhe të qëndrueshme për një kohë të gjatë.

(Kosova Sot Online)