Keni frikë se mbeteni beqar? Ju mund ta keni sindromën e Bridget Jones

  • A.P /
  • 16 maj 2021 - 16:14
Keni frikë se mbeteni beqar? Ju mund ta keni sindromën e Bridget Jones

Urgjenca shëndetësore e këtij viti të fundit ka pasur pasoja të pashmangshme psikologjike mbi secilin prej nesh dhe frika për të mbetur beqare është ndër të këqijat e heshtura që kanë prekur shumë njerëz, veçanërisht gratë e moshës mbi 30 vjeç.

Karantina në fakt ka nxitur shumë frikë, nga ajo e kontaktit fizik deri te frika e sëmundjes.

Dhe midis këtyre ekziston edhe ajo që quhet zyrtarisht anuptafobi, por që zakonisht njihet si sindroma Bridget Jones.

Çfarë është sindroma Bridget Jones?

Anuptafobia është frika për të qenë beqarë. Është një çrregullim që ndodh më shpesh tek gratë, zakonisht të moshës 30 vjeç e lart, të cilat vuajnë nga vetëvlerësimi i ulët dhe varësia emocionale.

Këto gra ndiejnë presionin shoqëror për t’u martuar dhe për këtë arsye e identifikojnë “beqarinë” si një dështim, deri në atë pikë sa kërkimi i një bashkëshorti mund të bëhet një fiksim i vërtetë. Dhe në këtë pikë i referohemi Bridget Jones.

Kjo frikë mund të gjenerojë ankth shumë të fortë dhe madje të çojë në depresion.

Zakonisht anuptafobia e shtyn një grua të koleksionojë partner pas partneri në mënyrë fiksuese, duke kërkuar ndihmë nga miqtë dhe të afërmit për të ndërtuar strategji të vërteta të kërkimit të bashkëshortëve, duke përfshirë edhe ndjenjat në këto dinamika shkatërruese.

Problemi është se për çdo marrëdhënie përsëritet i njëjti skenar, dhe në fund vetëm përforcon ndjenjën e zhgënjimit dhe dështimit.

Dalja nga ajo nuk është aspak e lehtë, sindroma Bridget Jones është në fakt një rreth vicioz që shpesh çon në fiksim dhe vetëshkatërrim.

Prandaj është e nevojshme para së gjithash të fillojmë të punojmë për veten, për të përmirësuar vetëvlerësimin dhe të zgjidhim njëherë e përgjithmonë konceptin e marrëdhënies nga ai i vetë-realizimit.

Vetëm në këtë mënyrë do të jetë e mundur të përballesh me jetën sentimentale me një lehtësi të sapo gjetur, thelbësore jo vetëm për t’u ndjerë mirë, por edhe për të qenë në gjendje të kapësh në të vërtetë dashurinë kur të vijë koha.

Sidoqoftë, nëse e gjeni veten në këtë përshkrim, mos i nënvlerësoni shqetësimet tuaja dhe mos kini turp të kërkoni ndihmën e një psikoterapisti për të njohur problemin dhe për t’u marrë me të në mënyrën e duhur.

(Kosova Sot Online)