Si e dënoi Enver Hoxha ministrin e tij të Arsimit, Gjergj Kokoshi

  • 13 mars 2019 - 09:16
Si e dënoi Enver Hoxha ministrin e tij të Arsimit, Gjergj Kokoshi

Gjergj Kokoshi i kishte të gjitha mundësitë për të bërë karrierë e të kalonte një jetë të qetë. Vetë Enver Hoxha e kishte bërë ministër Arsimi, duke e vlerësuar si një njeri të zotin e të pakompromis. Por Gjergj Kokoshi ishte një intelektual i klasit të parë. Ai nuk do të bënte asnjëherë kompromis në hir të lirisë dhe të drejtave të njeriut.

Do të jepte dorëheqje nga posti i ministrit, do të dilte kundër ligjit të zgjedhjeve dhe të tjerave nismave ligjore, që ndalonin veprimtarinë e grupimeve të tjera politike. U bë nismëtar dhe drejtues i një grupi opozitar, të quajtur Bashkimi Demokratik, me shpresën se do të merrnin pjesë në zgjedhjet e dhjetorit të vitit 1945.

 

Ndërhyri pranë misioneve të huaja për shtyrjen e zgjedhjeve, por këto të fundit nuk bënë asgjë në këtë drejtim. Të gjithë firmëtarët e memorandumit të Bashkimit Demokratik, të survejuar dhe spiunuar nga bashkëpunëtorët e Sigurimit të Shtetit, atëherë…, u arrestuan dhe u dënuan me akuzën se donin të rrëzonin me dhunë qeverinë. Gjergj Kokoshi u dënua me 30 vjet dhe vdiq në burg në moshën 57-vjeçare.

Gjergj Kokosh
Gjergj Kokosh

Historia e Gjergj Kokoshit dhe 8 intelektualëve të tjerë, studiues, shkencëtarë, inxhinierë, etj. jepet në faqet e librit “Kur Sigurimi merrej me shkencë”, një botim i Autoritetit për Informim mbi Dosjet e ish-Sigurimit të Shtetit, në bashkëpunim me projektin PERFORM. Një grup historianësh kanë shfrytëzuar dosjet e ish-Sigurimit, duke nxjerrë në dritë përndjekjen e elitës intelektuale shqiptare. Historia e Gjergj Kokoshit është hulumtuar nga historianet Sonila Boçi dhe Enriketa Pandelejmoni, sjellë në një variant të shkurtuar nga gazetarja Fatmira Nikolli.

(Kosova Sot)