Përqafimi, një nga format më të bukura të komunikimit: mos kini frikë të jepni dhe kërkoni shumë

  • 15 tetor 2019 - 11:58
Përqafimi, një nga format më të bukura të komunikimit: mos kini frikë të jepni dhe kërkoni shumë

Çfarë bëjnë një nënë ose baba për t’i thënë fëmijës së tyre se e duan? Mënyra më e sigurt dhe “e ngrohtë” është një përqafim. Përmes tij ju ndjeni ngrohtësinë e trupit të tyre, ju mbron nga bota dhe ju strehon nga i ftohti. E gjithë kjo dhe më shumë gjendet në një gjest të thjeshtë të përqafimit të një personi që duam.

Është një formë praktike dhe universale e komunikimit. Ndërsa puthja është më sfiduese, sepse është më intime, përqafimi komunikon afërsi dhe ngrohtësi, pa kërkuar të ulë shumë mbrojtjet. Përqafimi mund të funksionojë shumë mirë si një mjet komunikimi edhe midis dy të huajve të përsosur. Në këtë rast ai mund të transmetojë një vizion të përbashkët për botën, një shembull të përbashkët shoqëror ose politik: idetë tuaja janë gjithashtu të miat, le të përqafojmë njëri-tjetrin dhe të lejojmë t’i japim njëri-tjetrit mbështetje të ndërsjellë në luftën që po zhvillojmë.

Por përqafimi nuk është vetëm kaq, ai është gjithashtu një ilaç i vërtetë që mund të ketë efekte të dobishme për të gjithë ne. Le të shohim se cilat mund të jenë efektet e dobishme që përqafimi mund të ketë në shëndet.

Përqafimi zvogëlon stresin

Shpesh e nënvlerësojmë efektivitetin e një përqafimi. Kur përqafojmë dikë, ose jemi përqafuar, niveli i kortizolit, që është hormoni i stresit, është ulur dhe kjo është e mirë për të gjithë organizmin.

Përqafimi përmirëson humorin

Kur shkëmbejmë një përqafim, truri ynë prodhon serotonin, i cili mund të quhet hormoni i lumturisë dhe antagonisti i kortizolit. Me pak fjalë, pas një përqafimi të mirë ne ndjehemi më pozitivë dhe për këtë arsye rrit edhe vetëvlerësimin!

Një përqafim relakson muskujt

Një përqafim i bukur prodhon një relaksim të përgjithshëm të muskujve, madje edhe ato që ne zakonisht kontraktojmë në mënyrë të pavullnetshme, pothuajse pa e kuptuar atë.

Ngadalëson rrahjet e zemrës suaj

Një studim ka treguar se çiftet që nuk përqafohen shpesh kanë një rrahje zemre më të shpeshtë se ata që në vend të kësaj shkëmbejnë përqafime. Një ritëm më i ngadaltë i zemrës është i mirë vetëm për shëndetin.

Vlen më shumë se shumë fjalë

Kontakti fizik është forma themelore e komunikimit. Një përqafim nuk ka nevojë për fjalë.

Pra, le ta përqafojmë  më shumë njëri-tjetrin!

(Kosova Sot Online)