Të kesh një motër të bën një person më të mirë

  • 17 tetor 2019 - 11:06
Të kesh një motër të bën një person më të mirë

Vëllai im ka motrën më të mirë në botë. Ne kishim grindjet tona në fëmijëri, por askush nuk mund të ngrinte gishtin kundër tij. Përveç meje. Dhe tani që Shkenca e konfirmon gjithashtu, ai duhet të pranojë se të kesh një motër (më të madhe ose më të vogël) e bën jetën shumë më tërheqëse dhe të shëndetshme.

Hulumtimi i kryer nga psikologu Tony Cassidy në Universitetin e Ulster thotë se rritja me një motër rrit shanset për tu bërë të rritur më të pavarur dhe të vendosur. Ndërsa një studim i kryer në Universitetin Brigham Young vuri në dukje se të kesh një motër zvogëlon mundësinë e rritjes me një ndjenjë vetmie, sikleti, faji.

Të kesh një vëlla ju mëson dashurinë, miqësinë dhe shoqërimin që në moshë të vogël. Një motër e bën një vëlla më të dhembshur. Kjo ju lejon të lidheni më mirë me të tjerët. Kjo e ndihmon atë të rritet duke luftuar, kuptuar dhe në fund duke pranuar dallimet dhe duke u përqendruar më shumë në lidhjen e përbashkët

Më vonë ju mësoni se rritja me një motër ju ndihmon të shprehni më mirë atë që keni brenda, të komunikoni mendime dhe emocione, t’i zgjidhni problemet më lehtë dhe të ruani ekuilibrin mendor. Një burrë që u rrit me një motër mund t’i kuptojë më mirë gratë. Ai ka më shumë respekt, është më empatik. Instinkti mbrojtës që krijohet është i ngjashëm me një fije që bashkon mbi të gjitha në momente të vështira.

Është një dashuri e qëndrueshme, një mbështetje që nuk do të dështojë kurrë në jetë. Është një lidhje që mbetet e fortë edhe nëse si të rritur ndjekim rrugë të ndryshme. Është një dashuri që do të mbetet pavarësisht keqkuptimeve të mundshme që krijohen ndonjëherë mes vëllezërve. Një dashuri që mund të qëndrojë e heshtur, e fshehur, por që kurrë nuk do të zhduket plotësisht. Nuk do të ketë përsëritje, një mundësi që nuk do të rikthejë në mend përvojat e jetuara së bashku, gjithçka që është kapërcyer së bashku.

Kujtimet e fëmijërisë janë një burim gëzimi kur mbretëron paqja, e qeshura, krenaria dhe harmonia për gjithçka që është ndërtuar mes vëllezërve. Kur paqja mungon, ato bëhen një moment trishtimi, nostalgjie dhe keqardhjeje.

(Kosova Sot Online)