Çfarë nënkuptojnë disa lloje të çuditshme të sjelljes së fëmijëve

  • 09 prill 2020 - 09:18
Çfarë nënkuptojnë disa lloje të çuditshme të sjelljes së fëmijëve

Ndonjëherë duket sikur fëmijët janë të tunduar të hanë papastërtitë në oborrin e shtëpisë suaj ose një pjesë që ata arritën të gërmojnë nga hunda.

Për të rriturit, kjo dhe shumë gjëra të tjera që fëmijët bëjnë, mund të duken të çuditshme dhe të pashpjegueshme. Për shembull, mund të pyesni veten se përse fëmija juaj e tund kokën mbi krevat fëmijësh para se të flini. Por në të vërtetë ekziston një arsye që fëmijët i bëjnë këto gjëra.

Bright Side shpjegojnë disa nga kto sjellje të çuditshme për ju. Dhe mos u shqetëso, nuk është vetëm fëmija yt – shumë fëmijë i bëjnë këto gjëra!

Mbajnë frymën

Gjatë mbajtjes së frymës, fëmija juaj mund të qajë dhe pastaj të ndalojë frymëmarrjen deri në 1 minutë, të bëhet i ngurtë, të kthehet në blu ose gri, dhe madje edhe të zbehet për disa minuta. Dhe besojeni apo jo, në të vërtetë nuk është diçka që mund ta kontrollojnë. Këto mund të ndodhin sepse fëmija juaj është i zemëruar, i mërzitur, i frikësuar, në tronditje ose dhimbje. Edhe pse mund të duket e frikshme, zakonisht është e padëmshme dhe këto ndalojnë të shfaqen në moshën 4 ose 5 vjeç.

Vazhdimisht heqin rrobat e tyre

Fëmijët nuk ndjehen të turpëruar kur janë të zhveshur. Prandaj nuk është problem që ata të zhveshin rrobat e tyre në çdo kohë, kudo – madje edhe në vende publike. Ata mund ta bëjnë këtë sepse rrobat e tyre janë të pakëndshme ose sepse ndjehen të nxehtë. Një arsye tjetër që ata mund të zhvishen është sepse ata thjesht kanë mësuar ta bëjnë atë vetë, kështu që është një aftësi e re që i bën ata të ndjehen më të pavarur.

Pirja e ujit të banjës

Fëmijët mund të mos e kuptojnë që uji i banjës është i ndryshëm nga uji i pijshëm. Dhe meqenëse fëmijët luajnë gjatë kohës së banjës, uji është një pjesë e tij, kështu që ata mund të vendosin se është kënaqësi ta pini atë.

Vendosja e gjërave në veshë, hundë dhe sy

Fëmijëve u pëlqen të eksplorojnë botën. Kështu që kur futin gjëra të vogla në veshë, hundë dhe sy, ata eksperimentojnë me objekte të ndryshme. Ata thjesht duan të shohin se si funksionojnë dhe çfarë mund t’u ndodhë atyre.

Hanë gjëra të çuditshme

Fëmijët mund të hanë pothuajse çdo gjë – nga këpucët deri tek insektet tek papastërtia. Ata duan të eksplorojnë gjëra të reja dhe çfarë mënyrë më të mirë për ta bërë atë sesa të përdorin receptorët tuaj të shijes?

Tërheqja e flokëve

Fëmijët nën 2 vjeç mund të rrotullohen ose të tërheqin flokët për t’u qetësuar. Ata gjithashtu mund ta bëjnë këtë sepse janë të mërzitur. Deri në moshën tre vjeç, ata mësojnë të vërejnë se si reagojnë prindërit e tyre ndaj kësaj dhe kjo mund të bëhet pjesë e sjelljeve ose rreziqeve që kërkojnë vëmendje. Në fëmijët më të vjetër, tërheqja e flokëve mund të jetë gjithashtu një shenjë e ADHD.

Dëshira për të lexuar të njëjtin libër pa pushim

Dëgjimi i një histori që ata tashmë e dinë mund t’i ndihmojë fëmijët të ndihen nën kontroll. Dhe ky kontroll u jep atyre një ndjenjë rehatie. Ata e dinë që prindi i tyre do t’i lexojë ata një libër para se të shkojnë në shtrat dhe ata e dinë se si shkon historia, kështu që ata mund të pushojnë dhe të bien në gjumë.

(Kosova Sot Online)