Tre pyetjet që vetëm 1 në 5 persona mund t’i përgjigjen saktë

  • A.P /
  • 02 June 2023 - 14:35
Tre pyetjet që vetëm 1 në 5 persona mund t’i përgjigjen saktë

Shkencëtarët kanë përgatitur tre pyetje, të cilat në dukje të parë, perceptohen të lehta për t’iu përgjigjur, por mesa duket nuk qenka aspak ashtu.

Duhet rreth 1 minutë për t’iu përgjigjur të gjitha pyetjeve. Por edhe pse pyetjet duken të thjeshta, ato u shfaqën në një punim kërkimor të botuar nga profesori i MIT Shane Frederick.

 

Vetëm 17 për qind e atyre që iu përgjigjën pyetjes në artikull ishin në gjendje t’u përgjigjen saktë të gjithave. Pjesa tjetër prej 87 për qind e pjesëmarrësve në eksperiment dështoi në test.

1. Kostoja e 1 shkopi dhe një topi është 110 Euro. Shkopi është 100 Euro më i shtrenjtë se topi. Cili është çmimi i topit në këtë rast?

2. Nëse 5 makina plotësojnë 5 pjesë në 5 minuta, sa minuta do t’u duhen 100 makinave për të përfunduar 100 pjesë?

3. Ka një gjethe zambaku uji në një liqen. Madhësia e gjethes dyfishohet çdo ditë. Nëse duhen 48 ditë që kjo gjethe të mbulojë të gjithë liqenin, sa ditë do të duhen për të mbuluar gjysmën e liqenit?

PËRGJIGJE TË MUNDSHME QË JEPEN:

1. 10 Euro

2. 100 minuta

3. 24 ditë

Nëse përgjigja juaj është e tillë, për fat të keq është e gabuar.

Por, cilat janë përgjigjet e sakta?

1. Shkopi është 100 Euro më i shtrenjtë se topi dhe nëse topi ishte 10 Euro, çmimi i tij total duhet të ishte 120 Euro. Megjithatë, në pyetjen e bërë thuhej qartë se çmimi total i dy objekteve ishte 110 Euro. Nëse e blejmë topin 5 Euro, çmimi i shkopit do të jetë 105 Euro. Kur i bashkon dy çmimet, është 110 Euro.

2. Nëse duhen 5 minuta që 5 makina të kryejnë 5 pjesë pune, duhen 5 minuta që 1 makinë të bëjë 1 punë. Pra, çdo makinerie i duhen 5 minuta për 1 copë. Prandaj, 100 makina do të bëjnë 100 pjesë në 5 minuta.

3. Gjethja dyfishohet çdo ditë. Me fjalë të tjera, shumë njerëz që u përgjigjën në ditën e 24-t, fatkeqësisht e kanë gabim në këtë pikë. Nëse gjethja mbulon të gjithë liqenin në 48 ditë, ajo do të jetë gjysmë më e vogël në ditën e 47-të. Pra, përgjigja e pyetjes është 47.

(Kosova Sot Online)