Arti Ebru arti më unik në botë vjen në Prishtinë - Kulturë - Kosova Sot
 Arti Ebru arti më unik në botë vjen në Prishtinë

Arti Ebru arti më unik në botë vjen në Prishtinë

Arti  Ebru është art tradicional turk i pikturës mbi ujë që njihet nga shekulli i XIII dhe krijohet vetëm me material natyrale. Mjeshtrit e Ebrusë e kanë si traditë kalimin e mjeshtërisë nga mësuesi tek nxënësi,kështu ajo ka kaluar nga një brez në tjetrin dhe është ruajtur deri më sot. Kuptimi I fjalës “ebru” ka kuptimin e harmonia e ngjyrave në ujë.

Për të realizuar një ebru mundësisht përdoret një enë çeliku, në të cilën hedhim një ujë natyrala të përzier me një lëndë që quhet kitre cila e kthen ujin në xhelatinë,e pas kësaj derdhim bojërat të cilave u japim forma nga më të ndryshme, ajo cilësohet si art ekologjik i cili nga pikturimi në ujë kthehet në letër.

Image

 

(Kosova Sot)

11 orë e 33 minuta më parë
17/12/18