Gjërat që nuk i dini rreth filmit “300 Spartanët”

  • 15 mars 2019 - 09:10
Gjërat që nuk i dini rreth filmit “300 Spartanët”

Më 9 mars 2007, filmi kult në Betejën e Termopileve ndërmjet grekëve dhe persëve arrin në kinematë amerikane, duke e shndërruar Gerard Butlerin gjysmë të panjohur në një yll të Hollivudit.  Më 9 mars 2007, doli në SHBA “300” Zack Snyder, një adaptim filmi i romanit grafik poemë nga Frank Miller. Filmi, i xhiruar me teknologjinë digjitale “chroma key” për të riprodhuar stilin e stripit origjinal, tregon betejën e Termopileve mes Spartans dhe Persianëve në 480 para erës sonë.

Riorganizimi i ushtrisë

Me gjithë pabarazinë numerike të pabesueshme, 300 ushtarët e guximshëm të udhëhequr nga Mbreti Leonidas, interpretuar nga Gerard Butler, atëherë gjysmë i panjohur, arrijnë të mbajnë armiqtë aziatikë në kontroll në fytin e ngushtë të Termopileve dhe, duke iu rezistuar heroikisht, lejojnë ushtrinë greke të riorganizohet. Megjithëse kolosalët kanë tërhequr kaq shumë kritika si për të metat narrative (nga njëra anë ka të mirat dhe nga ana tjetër barbarët e keqe, monstruoze, të pamëshirshme dhe epshore) se për gabimet e shumta historike dhe për akuzat e racizmit (Iran të udhëhequr nga Presidenti Ahmadinejad, ai thotë se me këtë film “Hollywood shpalli luftë në Teheran”, suksesi i zyrave të biletave është i pabesueshëm.

Shumica e aktorëve të filmit kanë një trup fizik muskulor

Duke kushtuar 65 milionë dollarë, filmi mbledh 456 dhe e transformon protagonistin Gerard Butler në një yll të Hollivudit. 12 vjet më vonë, ja 10 gjëra që ndoshta nuk i keni njohur rreth filmit. Për të përmbajtur buxhetin, prodhimi riciklon armë (mburoja, shpata dhe shtiza) të përdorura tashmë në epikën e filmave të tjerë në Greqinë e lashtë të dekadës së fundit si “Troja” dhe “Aleksandër”. Shumica e aktorëve të filmit kanë një trup fizik muskulor, rezultat i punës së madhe në palestër. Gjatë gjithë filmit, gruaja e Leonidës e luajtur nga Lena Headey nuk thirret kurrë me emër, por gjithmonë me pseudonimin “mbretëreshë”.

Në fillim drejtori për rolin e Mbretëreshës Gorgo mendon për aktoren angleze Sienna Miller. Vetëm më vonë ai zgjodhi Lena Headey. Në fillim të filmit, Mbretëresha Gorgo i përgjigjet ambasadorit persian, i cili me shumë nevoja pyet se si një grua reagon në intervistat midis burrave. Filmi “300” u xhirua për vetëm 60 ditë, një rekord duke marrë parasysh shumë ekstra dhe skenat e luftës.  

Mes 300 ushtarëve spartanë ka një yll të ardhshëm të Hollivudit që bën debutimin e tij të filmit. Ai është një i ri Michael Fassbender, në filmin e tij të parë. Djali i Leonidas luhet nga Eli, i cili nga ana e tij është biri i regjisorit Zack Snyder.  Aktori Rodrigo Santoro shfaqet për audicionin e personazhit të Astinos, birit të kapitenit Artemis.  Në skenat finale Leonidas i thotë Efialte, “mund të jetosh përgjithmonë”. Fraza, në vend se një dëshirë, është një fyerje.

(Kosova Sot)