Poezi për ëndrrat dhe lojërat e fëmijëve

  • 02 prill 2019 - 20:37
Poezi për ëndrrat dhe lojërat e fëmijëve

Shkruan: Prof.ass Vjollca Dibra

Jetojmë në një kohë ku letërsia e mirëfilltë artistike në përgjithësi sikundër edhe ajo për fëmijë nuk e zhvilllohet dhe nuk trajtohet në kuptimin e plotë të fjalës. Mundësia e identifikimit të vlerave është mjaft e ndërlikuar duke qenë edhe se vëllimi i madh i librave të botuar kohëve të fundit e ka ngulfatur tutje këtë mundësi.

Por, duke qenë se femijët janë lexusit më të denjë të librit, ata të cilët kanë të drejtë të shkruajnë edhe letërsi fëminore sic e quan studiuesi yne Astrit Bishqemi letërsinë apo krijimtarinë letrare të vetë fëmijëve e cila nuk mund ta ketë nivelin e duhur artistik, por është një krijimtari që kënaq autorët dhe lexuesit e kësaj forme të letërsisë.

Image

Sindi Muharremi është poetesha jonë e vogël cila na sjell 49 poezi me tema tepër të qëlluara, të cilat kryesisht kanë të bëjnë me jetën dhe preokupimet e fëmijëve si tematikë nga aktualiteti, imagjinata dhe përshkrime të natyrës, të festave të ndryshme e mbi të gjitha trajton dashurinë ndaj nënës. Titujt e poezive të Sindit si Koncerti i Dua Lipës, Vizita në RTK, Pranvera si vera, Dimri në Kosovë, Nëna ime etj. janë dëshmi e një shkrimi të rrallë, me ritëm, rimë e muzikalitet. Një ndër figurat më të pëlqyera nga fëmijët sic është onomatopeja është pjesë e pandashme e librit që na sjell Sindi pikërisht për t’i dhënë karakter lodrues poezisë si p.sh. notonte e sharronte në valë, vu e vu; zog, zog, i bukur je...bën ciu-ciu në mëngjes; Ham ham ham - të leh qeni; dhe figurën tjetër poaq të dashur nga fëmijët si krahasimin: lundron e lundron, si një flutur; me dashuri...si një lule e bukur; i ftohtë si bora, është dimri; Sindi përdor përdor dendur edhe prapashtesat e zvogëlimit si p.sh. O lepurush, O babush; O miush.

Ju ineterson ta njihni Sindin! Sot e keni rastin ta keni afër Sindin dhe t’i dëgjoni poezitë e saja të mrekullueshme! Dëgjim të këndshëm juve ndërsa Sindit i uroj të na jap edhe shumë poezi të tilla!

Urime Sindi!

(Kosova Sot)