Qarri: Taktika serbe që të mos paguajë shërbimet - Lajme - Kosova Sot
Qarri: Taktika serbe që të mos paguajë shërbimet

Qarri: Taktika serbe që të mos paguajë shërbimet

Analisti Gani Qarri dyshon se gjeneza e këtij skandali mund të jetë akoma edhe më e hershme, duke dyshuar në faktin se derisa që nga çlirimi i Kosovës, më 1999, serbët e veriut nuk e kanë paguar asnjëherë energjinë e shpenzuar, ajo padrejtë- sisht mund t' u jetë faturuar banorëve shqiptarë anekënd Kosovës, e jo vetëm sipas atij raporti të ZRRE-së, që flet për periudhën kohore prej vitit 2012 e këndej. "Madje, përveç energjisë elektrike, që nga ajo kohë serbët e rebeluar nuk e paguajnë as ujin, me të cilin rregullisht i furnizon jugu dhe paguan Qeveria e Kosovës për ta. Edhe kur në vitin 2009 u provua që borxhlinjtë e veriut të shkyçen nga rryma, ata zgjatën linjën furnizuese të energjisë nga Novi Pazari, kinse për të mbuluar vendbanimet me rrymë të shkyçur dhe dëshmuar se kinse ata mund të furnizohen edhe nga linjat serbe të energjisë, gjë që nuk doli të jetë e saktë", u shpreh ai. "Siç u pa më vonë, kjo ishte vetëm një metodë taktike për të detyruar Kosovën që t'i furnizojë serbët në veri të vendit me energji falas për gjithë këto vite. Kështu që më se rreth 8 milionë euro arriti vlera e energjisë së papaguar elektrike, vetëm për vitin 2016, nga serbët në veri të Kosovës", theksoi Qarri."Me gjithë vendimin e fundit të Gjykatës së Kosovës për ndalimin e kësaj praktike të çuditshme, situata e tillë duket se jo vetëm që nuk do të ndryshojë së shpejti, por ajo pritet të vazhdojë edhe më tej, me arsyetimin banal se kinse Zyra e Rregullatorit të Energjisë nuk e paska bordin të kompletuar. E se si arriti kjo zyrë të kompletojë bordin e saj të famshëm dhe me leje të kujt mori ajo vendime kaq të çuditshme për dënimin e qytetarëve shqiptarë, që ata ta paguajnë edhe energjinë e shpenzuar nga serbët e veriut, nuk e thotë njeri", potencoi Gani Qarri për 'Kosova Sot'. Ai thotë se misteri rreth këtyre veprimeve monstruoze bëhet edhe më i madh sidomos kur kihet parasysh edhe deklarata e kryetares së komisionit parlamentar për zhvillim ekonomik, Sala Berisha, e cila në vend se të kërkojë nga ZRRE-ja zbatimin e menjëhershëm të vendimit të gjykatës, për lirimin e shqiptarëve nga mbingarkesat e padrejta, ajo deklaron se si edhe Kuvendi qenka i interesuar që bordi i ZRRE-së të plotë- sohet sa më shpejt. "Ndaj nëse qeveritë e deritanishme lejuan dukuri të tilla të padëgjuara dhe për gjithë këto vite vodhën pa të drejtë qytetarët shqiptarë, për të mbuluar shpenzimet e energjisë së shpenzuar elektrike nga serbët në komunat e veriut të vendit tonë, metodat e tilla të shkeljes së të drejtave të njeriut duhet përfundimisht të marrin fund dhe ZRRE-ja të thirret para përgjegjë- sisë nga institucionet e Kosovës", tha Qarri.

(Kosova Sot)

14 orë e 26 minuta më parë
13/12/18