Sahitaj: Kokat e krimit nuk hetohen - Lajme - Kosova Sot
Sahitaj: Kokat e krimit nuk hetohen

Sahitaj: Kokat e krimit nuk hetohen

Analisti Reshat Sahitaj vlerëson se korrupsioni është një çështje delikate dhe shumë komplekse në Kosovë. "Si mund të zhduket korrupsioni kur nuk mundesh ta regjistrosh fëmijën në universitet pa dhënë ryshfet? Si mund të zhduket korrupsioni pa i dhënë para mjekut për t'u shtrirë në spital? Si mund të zhduket korrupsioni kur fëmija ynë nuk mund të punësohet pa dhënë ryshfet, edhe pse i ka të gjitha kualifikimet? Si mund të zhduket korrupsioni kur disa gjyqtarë ose prokurorë tinëzisht marrin ryshfet për t'i mbuluar gjurmët e krimit të palës së kundërt? Si mund të zhduket korrupsioni kur asnjë tender nuk merret me aftësi për të kryer punët, por merret kush me shumë jep ryshfet? Pra, korrupsioni është një fenomen i futur në çdo pore të jetës sonë që mund të zhduket vetëm atëherë kur askush nuk qëndron mbi ligjin", theksoi Sahitaj për "Kosova Sot". Sipas tij, tash për tash mungon edhe vullneti politik për ta inkurajuar drejtësinë që të punon e pandikuar, por njëkohë- sisht mungon edhe guximi nga prokurorët. Sahitaj këtu sjell pyetjen e tij me shembuj konkretë: "Pse askush nuk i hetoi rastin e Shpend Ahmetit dhe relacionet me Devollin? Pse? Ngase politika e ka kapur ligjin. Prokurorët dhe pjesa dërmuese e gjyqtarëve janë në poste duke iu falënderuar lidhjeve politike dhe familjare. Cili prokuror ka guxim të hetojë rastin e një politikani të kalibrit të Shpend Ahmetit apo të tjerëve? Personalitetet tona politike po arsyetohen se edhe në Perëndim ekziston korrupsioni, mirëpo këta po harrojnë se në Perëndim po burgosen ministra, deputetë e prokurorë", vijoi më tutje ai. "Në perëndim ekziston korrupsioni, por atje ekzistojnë edhe ndëshkimet ndaj tyre, pavarësisht a është deputet, ministër apo kryetar i shtetit. Rasti më i mirë është dërgimi në gjykatë i kryetarit të Francës, Zhak Shirak, i cili akuzohej vetëm për një biletë të aeroplanit që ia kishte paguar vajzës së tij. Rasti tjetër është i ish-kandidatit të Francës, François Fillon, i cili akuzohet për pagën e gruas së tij pa qenë në punë. Raste të tilla ku askush nuk është mbi ligjin kemi shumë, si ai i ish-kryetarit të Francës që akuzohej pse kishte drekuar në jahtin e milionerit Bernard Tapis", u shpreh Sahitaj.

(Kosova Sot)

15 orë e 40 minuta më parë
14/12/18