Sahitaj: Albini përpiqet të parandalojë ndarjen - Lajme - Kosova Sot
Sahitaj: Albini përpiqet të parandalojë ndarjen

Sahitaj: Albini përpiqet të parandalojë ndarjen

Nga ana tjetër, analisti Reshat Sahitaj konsideron se kjo lloj lëvizje e dorëheqjeve në VV vetëm sa po e ngufat dhe degradon frymën e mirëfilltë të demokracisë pluraliste brendapartiake, sepse dorëheqjet e njëpasnjëshme që po ndodhin dhe do të ndodhin kah fundi i janarit janë rezultat i një politike staliniste të brendshme partiake."VV-ja ishte një sekt politik ku Albin Kurti e kishte krijuar ngritjen e kultit të individit, ku të gjithë të tjerët duhet të ishin vetëm hija e Albinit. Publikisht VV-ja kishte krijuar strategjinë si një lëvizje demokratike, por brenda celulës së tyre të ngushtë ishte i instaluar një centralizëm i hekurt, ku përveç fjalës së Albinit tjerët duhet vetëm të dëgjonin dhe aprovonin. Kjo ishte periudha kur ende partia nuk kishte pushtet", u shpreh ai."Më rritjen e partisë, u rritën edhe apetitet e disa individëve, u shtuan sektorët e fushëveprimeve, u shtua numri i deputetëve dhe militantëve, të cilët tanimë nuk ishin të kënaqur të ulnin kokën e të mos e thoshin mendimin e tyre. Ne shqiptarët jemi një popull më specifik dhe nuk e pranojmë lehtë liderin tonë, me të cilin rrimë dhe pimë e i cili fol më shqip se ne tjerët. Anëtarët e kryesisë i shtronin vetes pyetje: Pse thuhet partia e Albinit kur ne punojmë më shumë se Albini. Pse ai të propozohet për kryeministër kur ne veprojmë më shumë se Albini? Pse Albini përmendet kudo e ne tjerët mbesim në heshtje totale të mbuluar nga hija e tij? Këto ishin pyetje në vetvete pa guxuar asnjëri t'i thoshte haptas e publikisht. Sikur VV-ja të mos zgjerohej dhe të bëhej partia nr 1, Albini nuk do ishte kundërshtuar nga asnjëri, mirëpo zgjerimi i partisë sjellë kuadro të reja të afta e të paafta. Në zgjerimin e VV-së iu bashkëngjitën dështakët e partisë Fryma, si Shpend Ahmeti, Iliri Dedaj etj., të cilët me çdo kusht duhet të kyçeshin në polikë pas vjedhjeve në asociacionet OJQ që i kishin pasur. Kyçja e Shpend Ahmetit në VV ishte një bombë e kurdisur për të pëlcitur në moment të duhur, ku më Albin Kurtin do t'i humbej autoriteti dhe zëri i tij prej lideri të pakontestueshëm", vijoi më tej Sahitaj. Fillimisht Albin Kurti kishte besim në Visar Ymerin, Liburnin dhe Glaukun, të cilët ishin shtylla të pakontestueshme të VV-së, mirëpo Visar Ymeri përmes takimeve sekrete do ta bindte Albinin se partia duhej të freskohej me figura të reja e në fakt qëllimi nuk ishte të freskimi, por të forcimi i pozitës së tij personale. Në këtë mënyrë VV-së iu bashkëngjit Shpend Ahmeti, i cili që në start ishte kundër Albin Kurtit, por me forcimin e tij si kryetar i Prishtinës, Shpendi do të forcohej edhe më tej, duke bashkëpunuar sekret me kapitalistët shqiptaro-serbë. Për Albin Kurtin nuk ishte me rëndësi se cili do të bëhej kryetar i një komune, me rëndësi ishte që VV-ja po e okuponte komunën. Aktualisht Albin Kurti ia ka frikën Shpend Ahmetit dhe i bën lutje që mos të ndahet siç bëri Visari. Në fakt, Albini është duke e luajtur rolin e viktimës dhe po vazhdon të bëjë negociata me të ikurit e tij, jo se ata po i dhimbën e as që po i do, por ikja e Shpend Ahmetit do të ketë pasoja katastrofike për Albin Kurtin, i cili më nuk do të krekosët se është partia më e madhe dhe nuk do krenohet se po e udhëheq Prishtinën", tha Reshat Sahitaj për "Kosova Sot".

(Kosova Sot)

11 orë e 33 minuta më parë
16/01/19