Rusia dhe Bashkimi Europian ‘në konflikt’ edhe për derrat - Lajme - Kosova Sot
Rusia dhe Bashkimi Europian ‘në konflikt’ edhe për derrat

Rusia dhe Bashkimi Europian ‘në konflikt’ edhe për derrat

Moska ka hedhur poshtë kërkesën e BE’së për kompensim 1.39 miliardë euro mbi ndalimin rus të derrit dhe mishit të derrit duke e quajtur atë ‘të pabazë’. Urdhri do të kundërshtohet në një gjykatë të arbitrazhit.

"Moska ka përmbushur të gjitha kërkesat e përcaktuara nga Organizata Botërore e Tregtisë (OBT) në lidhje me politikën e importit të derrit dhe ka hequr embargon mbi produktet e përmendura", tha Ministria e Zhvillimit Ekonomik.

Embargoja u imponua për shkak të shpërthimit të sëmundjes afrikane të derrave (ASF) në disa vende evropiane.

Moska fillimisht imponoi embargon mbi importet evropiane të derrit dhe mishit në 2014 pas shpërthimit të ASF në disa shtete evropiane. Në shkurt 2017, OBT vendosi ndalimin e mishit të derrit rus nën rregullat e tregtisë ndërkombëtare. Rusia u përpoq të apelojë vendimin, por OBT e hodhi poshtë mocionin.

Në dhjetor 2017, Rusia u pajtua me vendimin e OBT-së duke hequr ndalimin e derrit të vendosur në përputhje me vendimin e Rosselkhoznadzor. Megjithatë, importet e derrit në BE mbeten të ndaluara në Rusi si pjesë e masave hakmarrëse të vëna nga Moska kundër BE-së në përgjigje të sanksioneve anti-ruse të Evropës.

Ndërkohë, Brukseli vazhdon të pohojë se Moska nuk i ka përmbushur kërkesat e OBT-së. Rusia denoncoi ankesat e reja të BE mbi çështjen si "të pabazuara".

Zyrtarët rusë "shprehën mosmarrëveshjen e tyre absolute me qëndrimin e BE" në një takim të organizuar për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve në OBT, i cili u mblodh më 3 janar, tha ministria e tregtisë e Rusisë në një deklaratë. Ajo shtoi se çështja u paraqit në arbitrazh sipas rregullave të OBT-së.

Më parë, BE kërkoi që OBT t'u japë të drejta të vendosin kufizime tregtare kundër Rusisë si kompensim për humbjet e saj që rezultojnë nga ndalimi i importit të derrit. Kufizime të tilla mund të përfshijnë detyrime më të larta të importit për mallrat ruse, si dhe një ndalim i pjesshëm ose i plotë për importin e disa produkteve ruse.

(Kosova Sot)

6 orë e 18 minuta më parë
16/01/19