Rikthehet protesta e studentëve ja çfarë po ndodh tek Ministria.Thyerje xhamash dhe tymuese…

  • 22 maj 2019 - 12:52
Rikthehet protesta e studentëve ja çfarë po ndodh tek Ministria.Thyerje xhamash dhe tymuese…

Një grup studentësh janë mbledhur këtë paradite para Ministrisë së Arsimit, në shenjë protestë, ndërsa shprehen se nuk janë plotësuar kërkesat qe bene ne protestën e dhjetorit.

Të rinjtë kanë ndezur tymuese jashtë ministrisë si dhe siç shihet dhe nga pamjet, kanë thyer edhe xhamin e një prej dritareve të institucionit.

Kete here studentet kane paraqitur 5 kerkesa, duke nisur nga : Rrezimi i ligjit te arsimit te larte; Arsim cilesore per te gjithe te rinjte duke mundesuar mbeshtetje financiare ne te dyja ciklet; Rankim te porgrameve sipas modeleve me te mira bashkehohore; Rritje e peshes se perfaqesimit te ne instiucionet e arsmimit te larte; Autonomi reale e IAL dhe jo e diktuar nga bordet qeveritare.

Kërkesat e studentëve në dhjetor:

1-Reduktimi 50% i tarifës së masterit
2-Heqja e tarifave plus për provimet e prapambetura
3-Të mbahet kriteri i gjuhës së huaj dhe të jepet si provim në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja me një tarifë minimale të përballueshme nga studentët.
4-Rankimi i programeve të studimit
5-Të vendoset paga minimale prej 30 mijë lekë/muaj gjatë periudhës së stazhit për studentët e mësuesisë.
6-Reforma e kurrikulave mësimore.
7-Rritja arbitrare e mesatares pa asnjë konsultim publikm me maturantët.
8-Respektimi i parimit të Procesit të Bolonjës për të drejtat që duhet të kenë studentët e programeve 2-vjeçare postsekondare për të transferuar kredite dhe për të vazhduar studime Bachelor.
9-Zbatimi i ligjit të AL për bursa ose tarifa zero për studentët që ndjekin programe në degë prioritare: IT, Gjeologji-Miniera, Inxhinieri mekanike, Energji të rinovueshme, Shkenca bujqësore dhe pyjore, Kimi, Fizikë, Matematike etj.


10-Investime urgjente për kabinete IT dhe laboratorë didaktike në çdo departament për mësimdhënie studentët e Bachelor dhe Masterit.
11-Rritja e peshës së votës studentore në masën 25%.
12-Rritja e përfaqësimit të studentëve në senatin akademik.
13-Anulimi i zgjedhjeve për anëtarin e bordit të administrimit përfaqësues i studentëve në çdo Universitet dhe përcaktimi i një baze ligjore të saktë dhe të qartë mbi kriteret e garës.
14-Rritja e pagave të pedagogëve.

(Kosova Sot Online)