Votat e pavlefshme në zgjedhjet e fundit- ilustrim

  • 02 tetor 2019 - 08:23
Votat e pavlefshme në zgjedhjet e fundit- ilustrim

Rreth 80 mijë ishte numri i fletëvotimeve të pavlefshme në zgjedhjet e fundit lokale në Kosovë, të mbajtura në vitin 2017. Numri i madh i fletëvotimeve të pavlefshme nga zgjedhjet e kaluara, vjen si pasojë e mosinformimit të saktë të qytetarëve se si duhet të votojnë, vlerësojnë anëtarë të shoqërisë civile që monitorojnë proceset zgjedhore në Kosovë. Por, zyrtarë të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve thonë se ka shumë raste kur votuesit qëllimisht dëmtojnë fletëvotimin.

Në mesin e shteteve të Ballkanit Perëndimor, Bosnje e Hercegovina dhe Kosova mbesin shtetet me përqindjen më të lartë të fletëvotimeve të pavlefshme.

Kurse pas tyre, renditen Maqedonia e Veriut me 3.2 për qind, Serbia me 2.9 për qind, Shqipëria me rreth 2 për qind, si dhe Mali i Zi me vetëm 1.4 për qind të fletëvotimeve të pavlefshme.

(Kosova Sot Online)