Ndodh mrekullia: Foshnja me gjysmë kafkë i shpëton vdekjes

  • 03 tetor 2019 - 10:48
Ndodh mrekullia: Foshnja me gjysmë kafkë i shpëton vdekjes

Një foshnje në New Jersey ka lindur me komplikacione në kafkë, komplikacione për të cilat edhe mjekët vetë shpreheshin se nuk kishte mundësi mbijetese.

Por tashmë pas 7 muajsh fëmija është shëndosh e mirë dhe jeton në shtëpi me prindërit dhe motrat e tij.

Nëna e 3 vajzave Maria Santa Maria, nga Garfield, i New Jersey kishte lindur më parë 3 vajzat e saj pa kompikacione, por djali, fëmija i katërt është diagnostifikuar me sëmundjen e rrallë.

Mjekët thoshin se një pjesë e kafkës së foshnjës së saj mungonte dhe nuk kishin shpresë për mbijetesën e tij.

“Ata gjithmonë thoshin se nuk kishte mundësi që kjo ai të mbijetonte. Unë u ndjeva sikur po e humbja atë”, -tha nëna e foshnjes.

Djali i saj kishte Ekzencefali. Exencefalia është një gjendje e rrallë në të cilën kafka e një fëmije nuk është formuar plotësisht, kështu që truri i zbuluar i ekspozohet lëngut amniotik brenda mitrës.

Rastet e raportuara më parë të bebeve të diagnostikuar me ekzencefali kanë përfunduar me vdekje.

Në kohën kur ishte diagnostifikuar sëmundja mjekët e Santa Marias i kishin dhënë asaj 2 mundësi, së pari ose të zgjidhte të abortonte fëmijën ose nëse do të lindte i gjallë të kalonte disa minuta me të para vdekjes së tij. Maria preferoi të zgjidhte këtë të fundit.

Kështu, kur lindi djali i saj, të cilin e quajti Lucas, Santa Marias filloi të shqetësohej. Tre vajzat e saj e vizituan nënën e tyre në dhomën e lindjes, ku mjekët sqaruan se vëllai i vogël që sapo u takuan do të vdiste së shpejti. Burri i saj Augusto thirri një shtëpi funerali për të bërë përgatitjet.

Por orët kaluan dhe Lucas po merrte frymë më vete. Ai po hante. Ai tashmë jetonte dhe do të ishte i gjallë për më shumë kohë se çdo fëmijë tjetër që kishte vdekur, i diagnostifikuar me sëmundjen e tij.

Por për të mbijetuar Lucas i vogël iu nënshtrua një ndërhyrje kirurgjikale. Doktor Tim Vogel, drejtor i neurokirurgjisë pediatrike në Qendrën Brain dhe Spine Center, në New Jersy, sugjeroi ndërhyrjen, duke i vënë në kokë një qese të lëngshme.  

Nëse ai mund ta stabilizonte gjendjen e Lucasit, Santa Maria mund ta sillte djalin e tyre në shtëpi.

“Nëse ai shkon në shtëpi dhe qeska e lëngshme çahet, kjo do të ishte e pashmangshme,” tha Vogel, për CNN.

Pjesa e trurit përgjegjëse për funksionimin e shqisave ishte formuar siç duhet, por gjysma tjetër ishte e mbrojtur.

Nëse Vogel hiqte pjesën e dëmtuar të trurit të Lucasit, pjesa funksionuese mund të caktojë detyrat e zonës së dëmtuar. Procedura do të zvogëlojë mundësinë për dëmtim të mëtejshëm të trurit. Procedura nuk ishte bërë më parë. Por Santa Maria vendosi që ta provonte rrezikun.

Pas katër ditësh duke bindur stafin e spitalit për të lejuar procedurën, Vogel iu dha “OK” për të operuar në Lucas. Kirurgjia shkoi mirë, dhe ai u dërgua në shtëpi disa javë më vonë.

Në moshën shtatë muajsh, Lucas është rikuperuar jashtëzakonisht shumë. Ai ha ushqime për drithëra dhe bebe dhe shkon në terapi fizike.

“Këto janë të gjitha shenja që Lucas po zhvillohet në të njëjtën kohë me fëmijët e tjerë mosha e tij. Unë mendoj se ai i ka tejkaluar pritshmëritë tona. Ne e shohim atë dhe ai është duke ngrënë, përpiqet të zvarritet, duke marrë terapi fizike është një lloj gjenerimi i shpejtë”, tha Vogel.

Vogel do të vazhdojë të punojë me Lucas ndërsa ai rritet për të ndihmuar në zhvillimin e tij dhe zhvillimin e trurit të tij.

“Lucas do të jetë me mua për një kohë të gjatë. Sa herë që e shoh atë, është kaq ndjesi inkurajuese”, tha Vogel.

Tani për tani, Santa Maria po shijon vetëm kohën që ka kaluar me djalin e saj. Asnjëherë nuk ëndërroi se do ta njihte Lucas ashtu. “Ka shpresë”, tha ajo, për prindërit e fëmijëve që kanë marrë diagnoza që duken të pakapërcyeshme.

“Nënat thonë gjithmonë, edhe sikur ta kishim atë për pesë minuta, ia vlente të gjitha. Falë Zotit kemi marrë shumë më tepër se kaq”, tha ajo.

(Kosova Sot Online)