Austria mbyll të gjitha “Shisha baret”

  • 08 nëntor 2019 - 09:19
Austria mbyll të gjitha “Shisha baret”

Austria ka marrë vendim përmes një ligji të ri që t’i mbyll Shisha baret, e për këtë Shoqata e Operatorëve të Shisha Bareve në Austri (VSBÖ) do të kërkojë në ditët në vijim me një peticion në Gjykatën Kushtetuese që këto biznese të mos mbyllen.

Argumentohet se askush nuk shkon në një lokal të “Shisha Bar” për ndonjë qëllim tjetër përveç se të pi një nargjile, produktin përbërës të shishës, tha në një konferencë për shtyp në Vjenë Jakob Baran, kryetar i VSBÖ.

“Situata është shumë, shumë e keqe për ne”, Sipas tij, deri në 10,000 vende pune dhe 400 deri në 500 kompani janë kërcënuar nga ndryshimi i ligjit të ri, ligj ky që i ndalon ‘Shisha Baret”.

Deri në nëntor, shisha baret nuk lejohen më të pinë duhan nargjile, që sipas Baran, është sinonim i shkatërrimit për operatorët. Ai gjithashtu theksoi se shtetet e tjera të BE-së në të kaluarën kanë bërë rregulla të ndryshme të veçanta që sigurojnë ekzistencën e nargjilës.

Për Peter Dobcak, kryetar i seksionit të gastronomisë së Dhomës Ekonomike të Vjenës, legjislacioni i ri për shufrat e nargjileve nuk ka kuptim.

“Nëse unë shkoj në ‘Shisha Bar’ shkoj për të pir shisha , nëse smundem me pi shisha nuk shkoj fare.

Për dallim nga restorantet, ku vizitorët kryesisht shkojnë për ushqim dhe pije, nuk ka asnjë arsye për të vizituar një bar që nuk pihet duhan. Kështu që ju nuk do të duhet t’i mbroni ata nga kjo. “Për ata që preken, kjo është vrasje masive ekonomike,” theksoi ai.

Për të mbajtur pasojat sa më të ulëta që të jetë e mundur, VSBÖ synon që me ndihmën e avokatëve Vjeneze Lansky, Ganzger dhe Partner të bënjë një ankesë kushtetuese në ditët në vijim.

(Kosova Sot Online)