Për herë të parë peshqit incizohen ‘duke kënduar’

  • 23 dhjetor 2019 - 10:43
Për herë të parë peshqit incizohen ‘duke kënduar’

Tingujt e çuditshëm dhe të mrekullueshëm të peshqve që komunikojnë me njëri-tjetrin janë kapur për herë të parë ndonjëherë në Britaninë e Madhe, duke zbuluar një varg të çuditshëm vokalizimesh siç janë gurgullimat dhe kërcitjet.

Tingujt u regjistruan nga profesori Steve Simpson, një biolog detar dhe ekspert i bioakustikës nga Universiteti i Exeter, duke përdorur pajisje speciale për regjistrimin nënujor në Akuariumin në Londër.

Ekipi regjistroi peshqit, karkalecat e detit dhe kalin e detit ndërsa ushqeheshin, ata grindeshin dhe komunikonin me njëri-tjetrin në ujë.

Me ndihmën e studios së njohur botërore, Abbey Road, profesori Simpson dhe stafi i akuariumit kanë rivendosur orkestrën e peshkut në një këngë festive për Krishtlindjet.

Peshqit besohet se komunikojnë me njëri-tjetrin për arsye të ndryshme, përfshirë tërheqjen e shokëve, luftën për ushqim. Disa peshqit shkëmborë bënin tinguj për të trembur duke kërcënuar peshqit  dhe zhytësit.

Profesori Simpson tha që ka shumë arsye që peshqit bëjnë zhurmë, përfshirë mbrojtjen e territoreve, paralajmërimin kundër grabitqarëve dhe gjatë miqësisë.

"Ajo që zbuluam është vërtet tërheqëse dhe nënvizon se si peshqit përdorin tinguj për të komunikuar me njëri-tjetrin në një mjedis akuariumi ashtu si në më shumë habitatet natyrore," tha ai.

(Kosova Sot Online)