Mjekët e QKUK-së bëjnë mrekullinë, i shpëtojnë jetën një 21-vjeçari

  • 07 prill 2020 - 08:51
Mjekët e QKUK-së bëjnë mrekullinë, i shpëtojnë jetën një 21-vjeçari

Në Qendrën Klinike dhe Universitare të Kosovës (QKUK), mbrëmë mjekët kanë arritur që të shpëtojnë jetën e një 21-vjeçari.

Në Klinikën e Radiologjisë mbrëmë mjekët kanë arritur t’i shpëtojnë jetën një 21-vjeçari i cili ishte në fazën e hershme të humbjes së aftësisë së të folurit, të lëvizshmërisë së dorës dhe këmbës së djathtë, i është kryer trombektomia mekanike.

Sipas njoftimit, ky është rasti i dytë në Kosovë.

Njoftimi i plotë, pa ndërhyrje:

Në QKUK, i shpëtohet jeta një 21-vjeçari

Po vazhdon të zbatohet me sukses projekti nacional i Stroke Center në kuadër të Qendrës Klinike Universitare të Kosovës.

Mbrëmë, një të riu 21 vjeçar, në fazën e hershme të humbjes së aftësisë së të folurit, të lëvizshmërisë së dorës dhe këmbës së djathtë, i është kryer trombektomia mekanike ( heqja e gjakut të ngjizur në arterien e trurit në mënyrë mekanike), rasti i dytë në Kosovë.

Ky intervenim është kryer në Klinikën e Radiologjisë, në bashkëpunim me Klinikën Emergjente, Klinikën e Neurologjisë dhe atë të Anestezionit, ku pas procedures së kryer tek pacienti rezultoi me kthimin e menjëhershëm të lëvizshmërisë së humbur të gjymtyrëve.

Ekipi mjekësor përbëhej nga radiologët, Dr. Bujar Imeri, Dr. Ilir Bejta, Dr. Jeton Shatri udhëhequr nga Dr. Bujar Gjikolli, përkrahur nga ekpi i anestezionit Dr Arjan Ademi, anestezisti Tafil Gashi , Dr. Nerxhivane Halimi, Dr. Gazmend Hasbahta dhe Dr.Shkëndije Nuza.

Me këtë procedurë po stabilizohen shërbimet e neuroradiologjisë intervente në Klinikën e Radiologjisë duke ofruar mundësi pacientëve kosovarë të cilët këto shërbime nuk i kanë pasur më parë.

Për realizimin e këtyre procedurave, sistemi i shërbimeve shëndetësore në Kosovë duhet të jetë efektiv dhe reagimi duhet të bëhet para kalimit të dritares kohore prej 4-5 orëve nga fillimi i sulmit iskemik në tru. 

(Kosova Sot Online)