As SHBA dhe as Italia: Ja ku koronavirusi po vret më shumë për kokë banori

  • 03 maj 2020 - 19:38
As SHBA dhe as Italia: Ja ku koronavirusi po vret më shumë për kokë banori

Mund të befasojë shumë, por niveli më i lartë i vdekshmërisë për frymë nga COVID-19 nuk është në SHBA, Spanjë ose Itali, por në Belgjikë.

Belgjika ka një popullsi prej 11.5 milion dhe 647 vdekje për milion. Kjo do të thotë që 65 njerëz në çdo 100,000 vdiqën nga COVID-19. Në SHBA, me një popullsi prej rreth 330 milion, kjo është 19 në çdo 100,000, sipas të dhënave nga Universiteti Johns Hopkins.

Zyrtarët belg thonë se numri i vdekjeve llogaritet në një mënyrë jashtëzakonisht gjithëpërfshirëse; siç nuk bën asnjë vend tjetër. Konkretisht, ata në vdekjet e COVID-19 përfshijnë raste të konfirmuara në spitale dhe shtëpi pleqsh, si dhe vdekje në shtëpi pleqsh që dyshohet se janë shkaktuar nga koronavirus, por kjo ende nuk është konfirmuar.

Sipas të dhënave të fundit zyrtare, nga 7703 vdekjet në Belgjikë – 53 përqind ishin në shtëpi pleqsh. Vetëm rreth 16 përqind e vdekjeve në shtëpi janë konfirmuar nga testimi si me koronavirus, me çështjet e mbetura të dyshuara. Kjo do të thotë se për më shumë se 3.500 vdekje në numrin e përgjithshëm të vdekjeve në Belgjikë – shkaku i mundshëm i vdekjes ishte COVID-19, por kjo nuk është konfirmuar.

Një faktor tjetër që mund të shpjegojë shkallën e lartë të vdekshmërisë për frymë në Belgjikë është se ajo është një nga vendet me numrin më të madh të banorëve në shtëpitë e të moshuarve në Evropë. Vetëm Hollanda dhe Luksemburgu kanë një shkallë më të lartë të banimit në shtëpi pleqsh sesa popullsia e përgjithshme.

(Kosova Sot Online)