Mjekët “Edhe adoleshentët janë të rrezikuar”: Gjendja inflamatore e lidhur me Covid-19 i prek të gjithë grupmoshat

  • 23 maj 2020 - 15:52
Mjekët “Edhe adoleshentët janë të rrezikuar”: Gjendja inflamatore e lidhur me Covid-19 i prek të gjithë grupmoshat

Mjekët në Amerikë besojnë se gjendja inflamatore e ngjashme me sëmundjen e quajtur “Kawasaki” e shkaktuar nga koronavirusi mund të prekë edhe adoleshentët dhe të rriturit deri në moshën 20 vjec.

Mediat e huaja bëjnë me dije se pacientet e infektuar me kronavirus kishin zhvilluar antitrupa disa javë pasi ishin infektuar. Mjekët besojnë se gjendja hiper-inflamatore, e cila i ngjan sëmundjes Kawasaki, është një përgjigje imuniteti e vonuar ndaj infeksionit.

Tashme e gjithë diagnoza njihet si PIMS-TS (sindromi inflamator pediatrik pediatrik i shoqëruar përkohësisht me SARS-CoV-2).

Sipas mjekëve , pacientët e rritur të prekur nga kjo gjendje e re kanë simptoma më të rënda se fëmijët, të cilat mund të ndikojnë në mushkëri dhe në zemër. Trajtimet e tanishme duket se janë efektive dhe përfshijnë steroid, antikoagulantë, imunoglobulin dhe, herë pas here, ventilim në kujdesin intensiv.

Adoleshentët kanë simptoma të lidhura më ngushtë me sëmundjen Kawasaki, të tilla si inflamacioni i enëve të gjakut dhe skuqjet e tyre. Sidoqoftë, gjendja që shfaqet duket se mund të infektojë një sërë njerëzish, nga foshnjat deri tek më të moshuarit.

(Kosova Sot Online)