Rezultatet e para të efikasitetit të vaksinave antiCOVID-19 do të dihen në vjeshtë

  • 25 maj 2020 - 09:27
Rezultatet e para të efikasitetit të vaksinave antiCOVID-19 do të dihen në vjeshtë

ndikacionet e para për efektivitetin e një vaksine të mundshme të koronavirusit janë të mundshme gjatë vjeshtës, tha drejtori ekzekutiv i Shoqatës së vaksinave GAVI për mediat zvicerane, duke shtuar se ai beson se vaksina nuk do të jetë në dispozicion të publikut të gjerë për një kohë të gjatë.

“Për fat të keq, ne me të vërtetë nuk e dimë se cila vaksinë do të funksionojë dhe nëse do ta kemi fare. Nëse kemi fat, do të kemi indikacionet e para të efektivitetit të vaksinës në vjeshtë”, tha Seth Berkley në një intervistë për NZZ am Sonntag.

“Por do të duhet akoma shumë kohë për ta disponuar substancën aktive të miratuar në sasi të mëdha për popullatën globale.”

Ai bëri thirrje për përpjekje të përbashkëta globale në prodhimin dhe shpërndarjen e një vaksine të mundshme. Ai thotë se është e nevojshme një marrëveshje ndërkombëtare për të ndërtuar kapacitetin e prodhimit në mënyrë që pasi të zbulohet vaksina, ajo mund të prodhohet më shpejt.

“Vendet duhet të punojnë së bashku për të qenë në gjendje të ndajnë vaksinat me njëri-tjetrin në rast se vaksina e dikujt nuk është e vlefshme,” tha Berkley, duke shtuar se është e mundur që disa vaksina të funksionojnë më mirë te të rinjtë dhe disa në grup-moshat më të vjetra.

Ai i bëri thirrje Organizatës Botërore të Shëndetit që të publikojë udhëzime të qarta mbi përdorimin dhe shpërndarjen e vaksinës për të parandaluar që vaksina të bëhet e para në dispozicion për të pasurit në kurriz të atyre që e kanë më të nevojshme.

“Nëse furnizimet e një vaksine efektive fillimisht janë të kufizuara, ato duhet të përdoren për të imunizuar profesionistët e shëndetit”, tha Berkley.

(Kosova Sot Online)