Misteri i një varri masiv 500-vjeçar që përmbante kufomat e 115 fëmijëve me monedha të mbushura në gojët e tyre

  • A.P /
  • 02 korrik 2020 - 07:55
Misteri i një varri masiv 500-vjeçar që përmbante kufomat e 115 fëmijëve me monedha të mbushura në gojët e tyre

Punëtorët e ndërtimit në Poloni kanë zbuluar një varr masiv 500-vjeçar që përmbante mbetjet e mbi 100 fëmijëve.

Gjithsej 115 kufoma u zbuluan nga arkeologët në jug të vendit, me monedha të mbushura në gojët e tyre

Sipas arkeologëve, vendvarrimi daton nga fundi i shekullit të 16-të, me rreth 80% të kufomave që u përkisnin fëmijëve. Të gjithë u gjetën me kurriz në tokë dhe duar në anët e tyre, dhe arkeologët u çuditën kur gjetën shumë të shtrirë me një monedhë të vendosur brenda gojës së tyre.

Monedha vepron si një ryshfet për legjendën popullore Char Charon, trageti që merr shpirtrat matanë lumit që ndan botën e gjallë nga bota e të vdekurve.

Arkeologët në sit datojnë monedhat që nga koha e mbretërimit të Sigismund III Vasa, i cili ishte mbret i Polonisë nga 1587 deri në 1632, ndërsa monedhat e tjera datojnë nga sundimi i Gjon II Casimir nga 1648 deri në 1668. Zbulimi konfirmon një mit të gjatë të mbajtur nga vendasit e një varreze për fëmijë.

Varrezat u zbuluan në një vend afër qytetit të Nisko në provincën Podkarpackie, ku ndërtuesit po pastronin një pyll për autostradën e re të Polonisë S19, që do të shtrihet nga Greqia në Lituani.

Oleszek shtoi se fakti që trupat u shtrinë me kujdes krah për krah tregon se zbulimi ishte një varrezë katolike.

(Kosova Sot Online)