Gjurgjeviq: Pritet lëvizja e lirë e punëtorëve në “mini Shengen” deri në fund të vitit

  • A.P /
  • 13 qershor 2021 - 12:10
Gjurgjeviq: Pritet lëvizja e lirë e punëtorëve në “mini Shengen” deri në fund të vitit

Sipas Dhomës së Tregtisë serbe, marrëveshja midis Serbisë, Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë mbi bazën e së cilës do të jetë i mundur qarkullimi ligjor i papenguar i punës në këto tri vende duhet të bihet dakord deri në fund të vitit, i tha Tanjugut këshilltari i krtetarit të kësaj dhome, Nenad Gjurgjeviq.

Duke folur për realizimin e pjesës së marrëveshjes midis udhëheqësve të tri vendeve të Ballkanit, të ashtuquajturit “mini Shengen”, ai tha se mundësia që qytetarët e tri vendeve të udhëtojnë përtej kufijve me vetëm kartë identiteti është realizuar.

“Dhoma e mirëpret këtë marrëveshje si një nxitje e rëndësishme për biznesmenët që punojnë në këto vende. Sa i përket marrëveshjes për lëvizjen e lirë të punës, sipas informacionit tonë, harmonizimi është duke u zhvilluar midis ministrive të brendshme dhe organeve të tjera kompetente, dhe një vendim për atë duhet të miratohet në gjysmën e dytë të këtij viti dhe më së voni deri në fund të vitit”, tha Gjugjeviq.

Ai theksoi se kjo do të jetë një pikë kthese për Serbinë, Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë.

“Shpresoj që fqinjët e tjerë të bashkohen, sepse ka një mungesë të fuqisë punëtore në fushën e bujqësisë, ndërtimit dhe industrisë së tekstilit. Na u afruan nga disa kompani italiane që kanë shumë probleme për të gjetur një forcë pune cilësore”, tha Gjurgjeviq.

“Ne si Ballkan Perëndimor mund të jemi një destinacion interesant për këtë lloj pune. Sidoqoftë, një studim që bëmë me Dhomën Gjermane të Tregtisë tregoi se parakusht shumë i rëndësishëm për kompanitë për të ardhur për të punuar këtu është fuqia punëtore e kualifikuar. Më shumë se kostoja e politikës së punës dhe taksave”, deklaroi Gjurgjeviq.

(Kosova Sot Online)