Nga kush përbëhet federata Braziliane? - OK KIDS - Kosova Sot
Nga kush përbëhet federata Braziliane?

Nga kush përbëhet federata Braziliane?

Federata braziliane është e bazuar në bashkimin e tre njësive autonome politike : Shteteve, komunave dhe qarkut Federal. Një njësi e katërt filloi në shoqatë të lartpërmendura :Nuk ka hierarki midis subjekteve politike. Federata është e vendosur në gjashtë principeve fondamentalesovranitetit, shtetësinë, dinjitetin e popullit, vlera shoqërore e punës, lirinë e ndërmarrjes, dhe pluralizmit politik. Degët klasik tre-paleshe të qeverisë (ekzekutiv, legjislativ, gjyqësor dhe të kontrollit dhe balancimit sipas sistemit), është themeluar zyrtarisht nga Kushtetuta. Ekzekutiv dhe legjislativ janë të organizuara në mënyrë të pavarur në të gjitha katër subjekteve politike, ndërkohë që gjyqësori është i organizuar vetëm në nivelet federale dhe shtetërore,transmeton Kosova Sot Online.

Të gjithë anëtarët e degëve ekzekutive dhe legjislative janë të zgjedhur direkt. Gjykatësit dhe zyrtarë të tjerë të gjyqësorit janë të emëruar pas kalojnë provimet e hyrjes.Votimi është i detyrueshëm për ata midis 18 dhe 65 vjeç. Katër partitë politike shquhen ndër ato të vogla: Partia e Punëtorëve (PT), Brazilian Social Democracy Party (PSDB), Brazilian Demokratike Partia Lëvizja (PMDB) dhe demokratët (ish-Frontit Liberal Party - PFL). Pothuajse të gjitha funksionet qeveritare dhe administrative janë ushtruar nga ana e autoriteteve dhe agjencive të anëtarësuara në Ekzekutiv.

(Kosova Sot)

2 orë e 21 minuta më parë
15/12/18