Disa fakte interesante për bananen - OK KIDS - Kosova Sot
Disa fakte interesante për bananen

Disa fakte interesante për bananen

Faktet interesante për pemë e perime janë interesant për fëmijët tuaj, sepse ata do të mësojnë shume për  to, raporton Gazeta Kosova Sot Online.

Pse janë bananet më radioaktive se sa fruta të tjera?

Gjej përgjigje për këtë pyetje dhe shumë më tepër.

Bananet janë fruta të prodhuar nga bimë të ndryshme

Ata janë zakonisht të gjatë dhe të lakuar me një lëkurë të verdhë

Bananet mund të gjenden në ngjyra të tjera, duke përfshirë të kuqe.

Bimët Banane nuk janë frutorë, ata janë një lloj barishte.

Njerëzit janë rritur në  banane për mijëra vjet.

Shumica e llojeve të bimëve banane origjinën e kane në Azinë Juglindore.

Bananet rriten në tufa të mëdha

Një rresht i banane është quajtur nganjëherë një "dore", ndërsa një banane e vetme është quajtur një "gisht".

Mesatarja e një bananes peshon rreth 125 gram.

Bananet përmbajnë rreth 75% ujë.

Bananet kanë vlerë të lartë ushqyese dhe janë një rostiçeri të shëndetshme.

Banane Gros Michel ishte një shumëllojshmëri të njohura para se të mbjellat janë shkatërruar nga sëmundja Panama në 1950. Sëmundja Panama sulmon rrënjët e bimëve

Lloji më të popullarizuara banane shiten në dyqane këto ditë është banane Cavendish, është rezistent ndaj llojit të sëmundjes Panama që fshihen në mënyrë efektive nga banane Gros Michel por ekzistojnë shqetësime se edhe ajo eventualisht mund të vuajnë një fat të ngjashëm.

Banane Lady Finger janë të vogla, të ëmbël dhe kanë lëkurat relativisht të hollë.

Plantains janë të vështirë dhe të përmbajnë më pak sheqer se banane normale, ato janë përdorur shpesh në gatim.

Banane egra rriten me të mëdha

India është prodhuesi kryesor i bananeve

Banane dërguar jashtë shtetit janë zgjedhur të gjelbër dhe të pjekur në kushte të veçanta, kur ata të arrijnë destinacionin e tyre.

Fibrat marrë nga bimët banane mund të përdoret për të bërë rroba.

Bananet përmbajnë një shumë të kaliumit, duke i bërë ata më shumë se sa radioaktive fruta të tjera. Ju nuk keni nevojë për t'u shqetësuar edhe pse si ky rrezatim natyrale ka shumë pak efekt në trup. Ushqime të tjera të pasura në kalium përfshijnë patate, fasule, fara dhe arra.

(Kosova Sot)

17 orë e 55 minuta më parë
21/01/19