Gjithqka që duhet të dini për Australinë - OK KIDS - Kosova Sot
Gjithqka që duhet të dini për Australinë

Gjithqka që duhet të dini për Australinë

Fakte interesante për Australinë, që duhet ti dini ju sjell “Kosova Sot Online”.

Njerëzit kanë banuar në Australi për më shumë se 45.000 vjet. Që nga dhjetori 2015, Australia ka një popullsi aktuale prej mbi 23.75 milionë njerëz. Megjithatë, vendasit kryesore të Australisë janë Torres Strait Islanders dhe Aborigines.

Territori i saj është edhe i treti më i madh në botë dhe mbulon një sipërfaqe totale prej 7.66 milionë kilometra katrorë. Australia është një nga vendet më të zhvilluara në botë, me mbi tetëdhjetë e një për qind të popullatës që jeton në njëqind kilometra në bregdet.

Edhe pse kontinent Australia mund të jetë ishulli më të madh në botë, ajo është edhe kontinenti më i vogël. Ajo është e rrethuar nga më shumë se 8.000 ishuj të vogla. Kontinenti shtrihet mbi 4000 kilometra nga lindja në perëndim dhe afër 3,750 kilometra nga veriu në jug.Australia është gjithashtu i vetmi kontinent që është një monarki kushtetuese me monarkun e Mbretërisë së Bashkuar si kreu i saj i shtetit.

Që nga viti 1901, Australia ka qenë një vend me një qeveri të vetme kombëtare, thyer në tre nivelet e qeverisjes. Kjo përfshin, Qeveria Federale Australiane, qeveritë e gjashtë shteteve dhe dy territoreve, dhe rreth shtatëqind organet e qeverisjes vendore të bëjë kombin.

Në fakt, në qoftë se ju nuk paraqiten për të votuar në Australi, ju do të përballen me një gjobë.

Australia është një vend për të gjitha stinët. Ka katër stinët në të gjithë pjesën më të madhe të vendit. Ndërsa vera është gjatë muajve dhjetor-shkurt, në vjeshtë, gjatë muajve mars dhe maj është vjeshtë dhe dimër në mes muajve qershor dhe gusht, pranverë bie në mes të shtatorit dhe nëntorit.

Australia ka një gamë të kafshëve unike. Ajo ka mbi 4000 lloje peshqish, 830 specie zogjsh, 380 specie gjitarësh dhe rreth 140 specie të gjarpërinjtë, 50 specie gjitarësh detarë dhe dy specie e krokodilat. Në krye të kësaj afër 75% të specieve të gjalla të Australisë janë ende të panjohura për njeriun. Australia është edhe shtëpia e kangurit, Koala, Kookaburra, Emu, dhe Platypus. Në fakt, ka afër 29 milionë Kengurë në Australi, e cila është më shumë se numri i njerëzve.

Ka rreth dhjetë gjarpërinjtë vdekjeprurëse që mund të gjenden në Australi.

Herën e fundit që dikush vdiq nga një pickim merimange në Australi ka qenë në fillim të viteve tetëdhjetë. Kanë qenë mbi dhjetë milionë Koala rreth 230 vjet më parë, dhe tani janë vetëm rreth dyzet mijë e majta në të egra. Ai është i shpejtë përballet me zhdukjen.

Ka disa fakte të mahnitshme gjeografike që kanë të bëjnë në Australi. Beachcombers do të duan të dinë se Australia ka mbi dhjetë mijë plazhe.

Australia ka gjithashtu një mrekulli fenomenale gjeografike. Liqeni Hillier është një çudi të tillë. Ajo ka një ngjyrë intensive rozë dhe kështu shkencëtarët tani nuk kanë dalë me një shpjegim si në ngjyrë rozë. Ekziston edhe një lumë në Australi i quajtur Never .

(Kosova Sot)

23 orë e 41 minuta më parë
21/01/19