- OK KIDS - Kosova Sot
Fakte të mahnitshme për natyrën dhe motin

Fakte të mahnitshme për natyrën dhe motin

Këtu janë disa fakte intriguese për fëmijët .Këto fakte të mahnitshme për motin dhe natyrën me siguri do të interesojnë fëmijëve. Faktet e përshkruara janë interesante dhe të rinjtë do ti kenë të lehtë ti interpretojnë ato, transmeton “Kosova Sot Online”.

1.Uji është substanca më e lehtë në tokë.

2.Gati gjashtëdhjetë për qind e sipërfaqes së tokës është nën ujë. Në qoftë se toka ishte e sheshtë atëherë e gjithë toka do të jetë të paktën dy milje nën ujë.

3.Rreth 8,000 metra nën sipërfaqen e detit, ka një breg të vullkaneve që shtrihen raundin e globit. Nëse këto boshllëqe do të shpërthenin do të lëshojnin ujë mineral të pasur në temperatura të mbi 700 gradë Fahrenheit.

4. Një kupolë e akullit që është rreth dy milje trashë mbulon një pjesë të madhe të Grenlandës. Akulli është aq e rëndë se në qoftë se nga ndonjë shans të shpërndahet në mënyrë të menjëhershme, atëherë themeli i ishullit do të rritet me 2500 këmbë.

5. A e dini se sa më shumë kripë që vënë në akull, më shumë forcohet akulli?

6.Koha më e gjatë që një vend i mbetur pa shi është Arica, Kili. Nuk ka pasur shi nga tetori 1903 deri në janar 1918, për një periudhë prej 14 vjetësh!

7. Ujëvara më e madhe nënujore është afër me Grenlandën.

8. Pikat e shiut në përgjithësi nuk kanë një rënie të formuar. Në fakt, ato janë në formë të rrumbullakët.

9. Antrantika ka më pak reshje se çdo kontinent tjetër në tokë.

10. A e dini se Sahara, një nga shkretëtirat më të mëdha të thata në botë me rërë deri në tridhjetë këmbët thellë ishte në një kohë një zonë me harlisur me lumenj, këneta, dhe fusha të pasura me ujë?

(Kosova Sot)

22 orë e 28 minuta më parë
21/02/19