- OK KIDS - Kosova Sot
Fakte për sistemin njerëzor

Fakte për sistemin njerëzor

Trupi juaj është vazhdimisht në punë, duke bërë më shumë se milion gjëra, 99 për qind nga të cilat ju nuk e dini, ose nuk jeni të vetëdijshëm. Proceset, të tilla si kryerjen e oksigjenit në pjesë të ndryshme, tretje të ushqimit, si dhe qarkullimi i gjakut nga koka deri te këmbët janë disa nga ato të rëndësishmet.

Fëmijët do të argëtohen me këto fakte interesante lidhur me sistemin  njerëzor, transmeton “Kosova Sot Online”.

A e dini se në qoftë se i tërë sistemi i enëve të gjakut të njeriut shtihet, do të lundroj dy herë e gjysmë rreth tokës.

Në fakt, një fije floku e vetme e njeriut mund të mbajë deri në 100 gram  peshë. Koka e njeriut përmban diku mes 100,000 për 150.000 fije të flokëve.

Kockat e njeriut përbëjnë afër katërmbëdhjetë për qind të peshës mesatare të një njeriu. Pavarësisht nga kjo, ata janë të fortë si granit.

Ja dhe disa fakte që do të ju mahnisin:

A e dini se shpejtësia e impulseve nervore që udhëtojnë pë në tru është rreth 250 milje në orë?Thënë ndryshe, më shpejt se një Formula One Race Car.

Një gjë tjetër interesante:A e dini se kur skuqeni edhe mujkujt e stomakut tuaj skuqen?

A e dini se truri i njeriut do të mund të lexojë mbi mijë fjalë në minutë?

 

(Kosova Sot)

17 orë e 23 minuta më parë
20/02/19