Me çka e kanë ndezur zjarrin para se të shpikej fija e shkrepëses ? - OK KIDS - Kosova Sot
Me çka e kanë ndezur zjarrin para se të shpikej fija e shkrepëses ?

Me çka e kanë ndezur zjarrin para se të shpikej fija e shkrepëses ?

Para se të shpikej fija e shkrepëses është përdorur një gur shkrepës. Guri është rrahur për një shufër metali dhe teposhtë lëshonte shkëndijë tek ndezësi (zakonisht qymyr guri i thatë apo mbeturina të gacave).

Ndezësi fillonte të skuqej dhe me pak shkathtësi e duke e fryrë ndizej flaka. Fijet e sigurta për shkepëza janë shpikur në fund të shekullit XIX.

(Kosova Sot)

2 orë e 54 minuta më parë
11/12/18