- OK KIDS - Kosova Sot
Përse hapim gojën?

Përse hapim gojën?

Zakonisht ne hapim gojën kur jemi të lodhur dhe të mërzitur dhe me siguri frymojmë ngadalë dhe jo thellë. Në këto raste, sistemi automatik i trurit nxjerr një frymë të thellë, kjo quhet hapagojë.

Ky kontroll automatik dirigjohet nga një pjesë e trurit, puna e të cilit është ta kontrollojë nivelin e dyoksidit të karbonit në gjak. Kur niveli i dyoksidit të karbonit rritet, atëherë ky sistem automatik e rrit tempon e frymëmarrjes për ta nxjerrë dyoksidin e karbonit më shpejt nga trupi.

Mund të tingëllojë paksa e çuditshme që frymëmarrja të jetë e kontrolluar, sepse në kushte normale ne mund të vendosim, nëse dëshirojmë te frymojmë më shpejt apo më ngadalë. Mirëpo, shumicën e kohës ne frymojmë pa vullnetin dhe vetëdijen tonë, ndaj në këto raste sistemi automatik e bën punën e tij.

(Kosova Sot) 

6 minuta më parë
23/02/19