Fantazma e së kaluarës së Brexitit

Fantazma e së kaluarës së Brexitit
  • 06 dhjetor 2018 - 08:23

Shkruan: HOWARD DAVIES

Bashkimi Evropian ka marrë miratimin e vendeve anëtare për një marrëveshje që përcakton kushtet e largimit të Mbretërisë së Bashkuar nga blloku. Por, është ende e paqartë nëse një shumicë e parlamentarëve britanikë do ta miratojë marrëveshjen, duke pasur parasysh se duket se marrëveshja e lë pushtetin vendimmarrës mbi çështjet britanike në duart evropiane. Mund të supozohet se marrëveshja do të refuzohet nga Brexitersat e vijës së ashpër, të cilët e shohin atë si edhe më pak të kënaqshme se status quoja. Dhe, natyrisht ka shumë kundërshtarë të Brexitit që e kundërshtojnë atë në çdo formë. Megjithatë, përkundër të gjitha të metave të saj, marrëveshja Brexit që kryeministrja Theresa May e ka negociuar me BE-në, ka gjasa të ndodhë. Një kthim i procesit të daljes tani është shumë i vështirë. Brexit përbën një revolucion, dhe kjo do të thotë se është i detyruar të ndjekë një model historik të njohur. Ashtu si shumë francezë mësuan pas vitit 1789 dhe shumë rusë pas vitit 1917, revolucionet as nuk mund të injorohen as të ndalen. Për të qenë të sigurt, revolucioni Brexit është duke u zhvilluar në një vend me traditë të vogël revolucionare. Ekspertët ligjorë britanikë krenohen me faktin se rendi kushtetues i vendit të tyre ka evoluar gradualisht me kalimin e kohës, dhe jo përmes llojit të shkeljeve dramatike politike që kanë formuar aq shumë histori kontinentale evropiane. Por, referendumi i qershorit të vitit 2016 i dha fund këtij brezi të veçantisë britanike. Votimi për të dalë nga BE-ja sinjalizoi, ironikisht, se Britania më në fund kishte arritur pjesën tjetër të Evropës. Në një kohë kur shumica e evropianëve duan sigurinë dhe stabilitetin, një shumicë e ngushtë e britanikëve vendosën të bëjnë diçka të egër dhe të paparashikueshme. Logjika e revolucionit Disa historianë i shohin paraardhësit e Brexitit në largimin e vitit 1931 të Mbretërisë së Bashkuar nga standardi i arit, ose në tërheqjen e saj të shtatorit të vitit 1992 nga mekanizmi i kursit të këmbimit në Evropë. Por, Brexit nuk ka të bëjë vetëm me dhënien fund të një regjimi monetar - një operacion relativisht i lehtë që mund të prodhojë rezultate të dobishme politike - ose duke ikur nga ndonjë tipar irritues i jetës politike evropiane moderne. Brexit përfaqëson një rregullim sistematik të gjithçkaje në të njëjtën kohë. Pas dekadave të anëtarësimit në regjimin rregullator evropian, arritja e një ndërprerje të pastër do të kërkojë një rishikim të lodhshëm dhe të komplikuar të rregullave të panumërta. Edhe gabimi më i vogël mund të çojë në pasoja shkatërruese të paqëllimshme. Për shembull, mundësitë e anashkaluara mund të hapnin derën për praktika të rrezikshme ose grabitqare; dhe, më gjerësisht, gjuha e dykuptimshme mund ta bënte të gjithë kuadrin pa kuptim ose vetë kontradiktor. Thënë në mënyrë tjetër, e gjithë kjo është analoge me hartimin e një programi të ri të përpunimit të fjalëve nga e para. Çdo person racional do të kuptonte së shpejti se është më mirë të qëndrosh me status quo. Por logjika e revolucionit bën të pamundur kthimet e tilla. Shumica e argumenteve në favor të Brexitit supozojnë një konceptim tradicional të sovranitetit dhe janë të bazuara në historinë angleze - në vend të britanikëve. Brexitersat shikojnë prapa me dashuri në kundërshtimin që mbreti John i kishte bërë Papa Innocentit III në shekullin e trembëdhjetë. Dhe ata janë edhe më të mahnitur me epokën Tudor, kur Henry VIII e mori Kishën e Anglisë nga zgjedhën e autoritetit papnor. Edhe sot e kësaj dite, Tudorët gëzojnë një prani të madhe në tekstet shkollore britanike, medie, filma dhe në imagjinatën popullore. Momenti përcaktues i Reformacionit Henrician erdhi në prill të vitit 1533, kur Parlamenti i Anglisë miratoi Aktin të apelit të Kishës, duke i dhënë Henry-t fjalën e fundit për të gjitha çështjet ligjore dhe fetare. Qëllimi i ligjit ishte që Anglia të lirohej nga autoriteti i një papati që iu përgjigj Charles I të Spanjës - domethënë Charles V i Perandorisë së Shenjtë Romake. Për sa kohë që Charles do të vendoste në Romë, Henry nuk do të ishte në gjendje të divorconte tezën e Charles-it, Catherine-s së Aragonit. Fraksionet e ndryshme Përmbajtja në Aktin e Ankesave është përkufizimi i parë legjislativ i sovranitetit. "Kjo mbretëri e Anglisë," thotë ligji, "është një Perandori, dhe kështu është pranuar në botë, qeverisur nga një Lider suprem dhe Mbreti ..." Por, siç është rasti, masat që filluan revolucionin ishin jo të plota. Ligjet që Parlamenti i miratoi në vitet 1530 nuk e zëvendësuan katolicizmin me protestantizëm. Por, ata hapën rrugën për reformatorët fetarë për ta çuar revolucionin në fazën tjetër. Megjithatë, kishte shumë mosmarrëveshje mes protestantëve kur arriti në formën e reformës. A do të ndjekë revolucioni mësimet e Lutherit, Zwingliut ose Calvinit apo do të përqafonte një vizion edhe më radikal? Në këtë rast, fraksione të ndryshme shtynë për qasje të ndryshme, dhe ndryshimet e shpeshta dhe të papritura ishin të zakonshme. Njeriu që hartoi aktin origjinal të ankesave, Thomas Cromwell, u ekzekutua në vitin 1540 me urdhër të mbretit; arkitekti i Reformimit Anglez, kryepeshkopi Thomas Cranmer, u dogj në turrë të druve në vitin 1556. Gjatë mbretërimit të djalit të Henry-t, Edward VI, në periudhën 1547-1553, vrulli revolucionar e mbajti Anglinë përfundimisht në një drejtim protestant. Por, siç vëren historiani Eamon Duffy, me një zhveshje sistematike të altarëve gjatë gjithë kësaj periudhe, shumë subjekte angleze përjetuan zhvendosje dhe tjetërsim. Një nostalgji e madhe për rendin e vjetër e pushtoi trupin politik, dhe pas vdekjes së Edwardit, motra e tij, Mary I, u nis për ta kthyer mbrapsht procesin.Megjithatë, kundërrevolucioni kërkon një qasje po aq radikale sa edhe revolucioni. Ndërsa shteti anglez drejtoi masa gjithnjë e më brutale dhe barbare, shumë subjekte angleze konkluduan se kundër-reformimi ishte në vetvete thellësisht me të meta. Pas vdekjes së Mary-t, Elizabetha I përfundimisht do të arrinte një kompromis. Por, me shumë çështje teologjike të mbetura të pazgjidhura, Reforma vazhdoi të luhatej nëpërmjet revolucioneve të dhunshme dhe ndryshimeve për dekada. U deshën të paktën një gjeneratë para se konflikti të dobësohej. Nga ana e tij, Henry VIII kishte dashur gjithmonë të ishte i varrosur në një varr të madh festiv, ku masat (katolike) do të luteshin në përjetësi. Asnjëra nga këto dëshira nuk iu nderua. Më e mira që Britania mund të bënte ishte thjesht të harronte dhe të vazhdonte. Ndërsa May navigon në fazat përfundimtare të Brexitit, ajo duhet t'u kushtojë vëmendje mësimeve të epokës Tudor. Shpesh ndodh që revolucioni t'i hajë krijuesit e tij. 

(Kosova Sot)