'Rileximi i buzëve' të George H.W. Bush

'Rileximi i buzëve' të George H.W. Bush
  • 12 dhjetor 2018 - 08:04

Shkruan: JEFFREY FRANKEL

Ishte hera e fundit që ndonjë president republikan si Bushi është përpjekur ta respektojë sjelljen konservatore fiskale

Gjatë vitit të kaluar, presidenti Donald Trump ka ndjekur një zgjerim fiskal edhe më të lartë pro-ciklik, me shkurtime të gabueshme të taksave dhe rritje të shpenzimeve. Rezultati mund të jetë një rrëmujë edhe më e keqe sesa që presidenti i 43-të, Bush, kishte lënë pas vetes në vitin 2008.

Kur presidenti George H.W. Bushi ndërroi jetë javën e kaluar, fjalimet e mbajtura shprehën në mënyrë të përshtatshme për mirësjelljen dhe kompetencën e tij të përgjithshme, të cilat u përpoqën të ndiqen nga një "por". Për gazetarët dhe historianët është, "por ai ishte vetëm një president afatshkurtër". Humbi zgjedhjet e 1992, pjesërisht për shkak të recesionit të viteve 1990- 1991. Për republikanët e tij, megjithatë, ai është "por ai e theu trashëgiminë e Ronald Reaganit duke e mohuar premtimin e tij" pa taksa të reja. Disfata zgjedhore e Bushit u fajësua për tradhtinë e supozuar. Por, gabimi i Bushit ishte se ai e bëri atë premtim anti-tatimor dhe u ngjit me të në pjesën e parë të presidencës së tij. Kundërshtimi i tij i guximshëm i vitit 1990 mbi politikën fiskale krijoi skenën për një dekadë rritjeje ekonomike që përfundimisht arriti tepricat buxhetore. Marrëveshja e buxhetit që Bush arriti me demokratët e Kongresit më 1990, mund të ketë kontribuar në dështimin e tij për të fituar rizgjedhjen në vitin 1992. Nuk ka dyshim se koha ishte e tmerrshme. Zhvendosja në disiplinën fiskale përkoi me fillimin e një recesioni, me gjasë e bëri rënien më të keqe sesa do të ishte përndryshe dhe ngadalësoi rimëkëmbjen e mëvonshme.

Deficitet rekorde të paqes

Por, nuk është aq e qartë sa disa mendojnë se ndryshimi i Bushit për taksat është ajo që i kushtoi atij me dështim në zgjedhje. Vendimi i Bushit për ta bërë luftën dhe për të larguar Irakun nga Kuvajti, pas pushtimit të Saddam Huseinit, ishte i mençur, si në aspektin diplomatik dhe ushtarak. Pasi operacioni "Desert Storm" (Stuhia e Shkretëtirës) arriti qëllimet e tij, vlerësimi i Bushit arriti në 89%. Vetëm në vitin e katërt dhe të fundit të mandatit të tij, vlerësimi i tij në sondazhe u keqësua. Zemërimi ndaj Bushit për dështimin në lidhje me premtimin e tij tatimor, nuk mund të shpjegojë rënien e vlerësimit të tij në 29%, të shënuar në korrik të vitit 1992, sepse vlerësim prej 89% erdhi pasi ai e bëri këtë. Bush në të vërtetë dinte më mirë sesa vetëm të mbështeste pretendimin se shkurtimet e taksave do të reduktonin deficitin buxhetor duke rritur të ardhurat. Kur ai garoi kundër Reaganit për emërimin e republikanëve në vitin 1980, ai i quajti këto pretendime "ekonomi voodoo". Por, ai i la mënjanë dyshimet e tij kur pranoi të shërbente si nënkryetar i Reaganit dhe përfundimisht dha betimin e tij në Konventën Kombëtare Republikane në gusht të vitit 1988, kur pranoi emërimin e partisë për të pasuar Reaganin. Ai parashikoi se demokratët do ta shtynin atë në mënyrë të përsëritur për të rritur taksat dhe ai u betua se do të refuzonte përgjithmonë: "Lexo buzët e mia: nuk ka taksa të reja". Por, ekonomia në fund të viteve 1980 ishte në kulmin e ciklit të biznesit. Kjo ishte një kohë e duhur për të filluar trajtimin e deficitit të vjetër buxhetor. Sikur që Keynes tha shkëlqyeshëm: "Bumi, jo rënia, është koha e duhur për masa kursyese në Thesar". Në vend të kësaj, Bush pranoi të dyfishonte politikat e epokës Reagan që kishin prodhuar deficite rekorde të paqes. Dhe basti u pagua, në kuptimin që premtimi tatimor e ndihmoi atë të fitonte zgjedhjet. Pas një viti e gjysmë në detyrë, presidenti Bush vendosi të trajtonte problemin e vonuar të deficitit që ai kishte trashëguar. Ai hyri në negociata të vështira me udhëheqjen e Kongresit. Demokratët kontrollonin të dyja dhomat e Kongresit dhe refuzonin të binin dakord të kufizonin shpenzimet vendore përveç nëse taksat gjithashtu do të kontribuonin në konsolidimin fiskal. Kështu, në qershor të vitit 1990, Bush pranoi se çdo marrëveshje për të shkurtuar deficitin, do të kërkonte rritje të taksave. Kjo u konsiderua universalisht si tërheqje e pengut të tij "pa taksa të reja". Taksat që u ngritën ishin, në fakt, taksa të vjetra. Por, kjo u konsiderua si një teknikë. Më 9 tetor, Dhoma e përfaqësuesve dhe Senati njoftuan një plan buxhetor, duke shmangur ngushtësisht një mbyllje të plotë të qeverisë. 

Stimuli fiskal

Akti i Zbatimit të Buxhetit të vitit 1990 vendosi kufizimet mbi shpenzimet diskrecionale dhe krijoi kufizime të njohura si rregullat "pay-as-you-go" (PAYGO): nëse Kongresi donte të ulte një taksë ose të rriste shpenzimet, ai duhej të paguante për koston në disa pjesë tjera të buxhetit. Kur Bill Clinton u bë president në janar të vitit 1993, ai dërgoi legjislacion në Kongres për të rinovuar sistemin e kufizimeve të shpenzimeve dhe PAYGO. Ajo kaloi, edhe pse pa asnjë votë republikane. Sistemi fiskal i krijuar nga Bush mbeti i vendosur gjatë gjithë pjesës së mbetur të presidencës tetëvjeçare të Clintonit. Politika e shtrënguar buxhetore, së bashku me një rritje të fuqishme ekonomike, reduktoi në mënyrë të vazhdueshme deficitin dhe e shndërruan atë në suficite në rritje në vitet 1998, 1999 dhe 2000. Por në janar të vitit 2001, pasi biri i Bushit, George W. Bush, mori detyrën, republikanët lejuan shthurjen e kufijve buxhetorë dhe të PAYGO-s. Ata ulën taksat dhe i rritën shpenzimet me shpejtësi, duke rezultuar në kthimin e deficiteve rekord. Kjo nuk është histori e parëndësishme e lashtë. George H.W. Bush tregoi një "profil me guxim" në arritjen e kompromiseve me demokratët, për ta arritur përgjegjësinë fiskale. Presidenca e tij është hera e fundit që ndonjë president republikan është përpjekur ta respektojë sjelljen konservatore fiskale. Që nga Bushi, republikanët kanë pasuar udhëheqjen e tij në një drejtim: një model i politikës fiskale pro-ciklike. Ata u angazhuan në zgjerimin fiskal gjatë rimëkëmbjes së viteve 2001-2007 dhe pastaj luftuan përpjekjet e presidentit Barack Obama për t'iu përgjigjur recesionit të viteve 2007-2009 me stimul fiskal. Si rezultat, rikuperimi nga Recesioni i Madh ishte më i ngadalshëm sesa duhej të ishte, ashtu siç ishte rasti me recesionin e viteve 1990-1991. Gjatë vitit të kaluar, presidenti Donald Trump ka ndjekur një zgjerim fiskal edhe më të lartë pro-ciklik, me shkurtime të gabueshme të taksave dhe rritje të shpenzimeve. Rezultati mund të jetë një rrëmujë edhe më e keqe se sa që presidenti i 43- të, Bush, kishte lënë pas vetes në vitin 2008.

 

(Kosova Sot)