Mirazhi i një euroje globale

Mirazhi i një euroje globale
  • 10 shkurt 2019 - 08:16

Shkruan: DANIEL GROS

Një nga pretendimet e mëdha të bëra për euron ishte se ajo do ta rivalizonte dollarin amerikan si një monedhë e dytë rezervë globale. Këto shpresa nuk kanë arritur të materializohen. Rëndësia e euros në rezervat globale dhe tregjet financiare sot është pothuajse e njëjtë me dy dekada më parë, kur euroja zëvendësoi markën gjermane dhe dhjetë monedha të tjera kombëtare.

Por, shpresa vdes e fundit dhe në këtë frymë Komisioni Evropian kohët e fundit ka publikuar një komunikatë të titulluar "Drejt një roli më të fortë ndërkombëtar të euros" (sic). Komisioni Evropian, ashtu si shumica e politikëbërësve evropianë, e merr si të qenë faktin se eurozona do të përfitonte nëse euroja do ta luante një rol më global. Por, kjo nuk është domosdoshmërisht e vërtetë. Një përfitim i tillë supozohet se rrjedh nga përdorimi i gjerë i kartëmonedhave euro jashtë zonës së monedhës së përbashkët. Në këtë masë të paktën, euroja ka qenë një sukses i madh. Valuta në qarkullim është rritur më shumë se dyfish gjatë 20 viteve të fundit, si në terma absolutë dhe si përqindje e GDP-së në eurozonë dhe vlera e përgjithshme e kartëmonedhave euro në qarkullim tani arrin në 1.2 trilionë dollarë. Për më tepër, zakonisht vlerësohet se një pjesë e madhe e parave të gatshme në euro përdoret jashtë eurozonës.

Emetimi i borxhit në dollarë është një avantazh i rëndësishëm për SHBA-në Por, ekonomia e lëshimit të kartëmonedhave ka ndryshuar. Lëshimi ishte më parë një biznes fitimprurës për bankat qendrore, sepse ato mund të investonin të ardhurat në obligacione qeveritare me të ardhura më të mira. Me normat e interesit në 5% dhe 1.2 trilion dollarë bankënotash në qarkullim, Banka Qendrore Evropiane mund të kishte gjeneruar të ardhura prej rreth 60 miliardë euro në vit. Megjithëse e vogël krahasuar me GDP-në e eurozonës prej 10 trilionë eurosh, kjo shumë është e barabartë me pothuajse gjysmën e buxhetit të BE-së. Megjithatë, në normat e interesit të sotëm, emetimi i monedhës nuk është më fitimprurës.

Kjo mund të jetë një tjetër arsye pse BQE-ja vendosi të ndalë lëshimin e bankënotës prej 500 eurosh, e cila është gjithashtu shumë më e volitshme sesa fatura prej 100 dollarësh për trajtimin e shumave të mëdha të parave të zeza. Sigurimi i një automjeti të dobishëm për transaksionet nëntokësore jashtë vendit nuk duhet të konsiderohet si një avantazh i euros. Një argument tjetër për të pasur një monedhë rezervë globale është se huamarrja e huaj bëhet më e lirë. Ky është "privilegj i tepruar" që Valéry Giscard d'Estaing, kur ishte ministër francez i financave, tha shkëlqyeshëm se Shtetet e Bashkuara gëzonin statusin e dollarit si monedhën kryesore të rezervës botërore. Por, ndërsa emetimi i borxhit në dollarë është një avantazh i rëndësishëm për SHBA-në (debitori më i madh në botë), eurozona është një kreditor neto.

Dhe me normat reale të interesit që synojnë të jenë më të larta në terma të dollarit, do të ishte më mirë që aktivet e jashtme të eurozonës të jenë në dollarë sesa në euro. Për më tepër, pasojat e një monedhe kryesore të ankorimit do të ishin veçanërisht problematike për euro. Për fat të mirë, vendet që mbështesin monedhën e tyre ndaj euros kanë peshë të vogël ekonomike. Imagjinoni, për shembull, se Kina e ka lidhur monedhën e saj me euron në vend të dollarit. Autoritetet kineze pastaj do të përcaktojnë kursin e këmbimit të euros kundrejt dollarit - monedhës së partnerit më të madh tregtar dhe konkurrues të BE-së. Duke qenë një monedhë e ankoruar mund të sjellë një humbje kontrolli.

Vërtetë, ka arsye të tjera pse mund të jetë në interesin e Evropës për euro që të luajë një rol më të madh global. Për shembull, zbatimi jashtë-territorial i sanksioneve nga SHBA-ja e bën jashtëzakonisht të vështirë për kompanitë evropiane të mbajnë lidhje tregtare me Iranin, sepse shumica e tregtisë ndërkombëtare të Iranit faturohet dhe shlyhet në dollarë. Por aftësia e SHBA-së për të aplikuar aq shumë sanksione është në thelb për shkak të fuqisë së saj diplomatike dhe ushtarake. Edhe sikur euroja të luante një rol shumë më të madh në financat globale, SHBAja do të mbetej dominues në aspektin e fuqisë së vështirë. Pesha relative e ekonomisë amerikane natyrisht do të ulet Duke pasur një monedhë rezervë globale ka kuptim për një ekonomi të madhe që nuk është shumë e ekspozuar ndaj pjesës tjetër të botës. SHBA-ja i përshtatet faturës. Ka më pak kuptim për ekonominë disi më të vogël të eurozonës, ku tregtia e mallrave dhe shërbimeve përbën më shumë se një të katërtën e GDP-së së përgjithshme.

Për më tepër, pjesa e eurozonës në ekonominë globale ka rënë nga rreth 25% kur euro ka lindur në 15% sot dhe së shpejti do të bjerë nën 10%. Pesha relative e ekonomisë amerikane natyrisht do të ulet, ndërsa Kina dhe India vazhdojnë të rriten më shpejt. Por, dollari do të ruajë rolin e saj konvencional si monedhë kyçe për transaksionet ndërkombëtare të tregtisë për aq kohë sa Kina kufizon lëvizjet e kapitalit për të mbajtur kontroll mbi ekonominë e saj të brendshme. Euroja, nga ana tjetër, mund të rrisë rolin e tij global vetëm duke ngadalësuar rënien relative të ekonomisë së eurozonës nëpërmjet rritjes së shpejtë. Por, edhe duke supozuar se rënia relative e eurozonës vazhdon, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht një rënie në standardet e jetesës. Pjesa e ekonomisë së Japonisë në GDP-në globale është përgjysmuar gjatë 20 viteve të fundit, ndërkohë që standardet e jetesës kanë vazhduar të përmirësohen, megjithëse ngadalë. Sido që të jetë, është një gjë e mirë që shpresat e hershme që euroja të bëhet një monedhë e vërtetë globale nuk janë realizuar. Eurozona aktualisht po ballafaqohet me sfida të mjaftueshme ekonomike pa barrën shtesë të lëshimit të një monedhe rezervë globale.

(Kosova Sot)