Një narrativë e re franko-gjermane për Evropën

  • 14 mars 2019 - 08:49
Një narrativë e re franko-gjermane për Evropën

Shkruan: Constanze Stelzenmuller

Dallimet midis vizioneve të Evropës të përcaktuara nga presidenti Macron dhe zonja Kramp-Karrenbauer janë të rëndësishme

Macron po përpiqet të rregullojë problemet e Francës, ndërsa Gjermania përjeton një dekadë nën investim në infrastrukturë, konkurrencë dhe mbrojtje. Këto janë sfidat që duhet të përmbushen nëse Evropa duhet të jetë një darkues, e jo darkë në rendin botëror të ri

Javën e kaluar, presidenti francez Emmanuel Macron botoi një manifest të karakterit madhështor drejtuar "qytetarëve të Evropës". Kjo listë gjithëpërfshirëse e propozimeve të politikave u botua në 28 gazeta evropiane. Tani, Berlini është përgjigjur. Megjithatë, përgjigja ndaj kërkesës urgjente të presidentit Macron për Francën dhe Gjermaninë për të kërkuar iniciativën për Evropën nuk erdhi nga kancelarja gjermane Angela Merkel, por nga Annegret Kramp-Karrenbauer.

"AKK", siç njihet shkurt, është pasardhëse e zonjës Merkel si udhëheqëse e demokratëve të krishterë, dhe kështu trashëgimtarja e paragjykuar në pritje. Ndërhyrja e saj është në kohë, pasi përgjigjet e Gjermanisë ndaj uverturave të përsëritura nga francezët - duke filluar me fjalimin në Sorbonne të presidentit Macron në shtator të vitit 2017 - kanë qenë të ftohta dhe të mërzitshme, duke përforcuar një ndjenjë të përhapur që projekti evropian nuk është vetëm i ngadalshëm por i shkatërruar. Një gjë e madhe është në rrezik.

Një konkurrencë globale

Në zgjedhjet për në Parlamentin Evropian në fund të majit, partitë euroskeptike me të djathtën që tregtojnë në zemërimin dhe konfuzionin e votuesve pritet të marrin fitime të konsiderueshme.

Dallimet midis vizioneve të Evropës të përcaktuara nga presidenti Macron dhe zonja Kramp-Karrenbauer janë të rëndësishme. Macron dëshiron të joshë një demokraci pan-evropiane duke krijuar agjenci të reja të BE-së dhe duke zgjeruar kufijtë e rregullimit dhe solidaritetit evropian në çështje të nxehta të tilla si ndryshimet klimatike, imigracioni dhe politika sociale - edhe nëse kjo rrezikon të tjetërsohet nga disa shtete anëtare. Dhe ai dëshiron të luftojë konkurrencën agresive kineze dhe amerikane me një intervenim të ri evropian dhe proteksionizëm.

Përgjigja e zonjës Kramp-Karrenbauer është e parashikueshme skeptike, në mënyra që nuk pasqyrojnë thjesht preferencat gjermane, por ndahen nga disa shtete të tjera anëtare të Evropës Veriore dhe Lindore. Ajo preferon tregjet e lira dhe është e kujdesshme për transferimin e pushtetit nga qeveritë kombëtare në institucionet e BE-së. Ajo nuk përballet me vendosjen e "mirë" pro-evropianëve kundër populistëve "të këqij". Dhe përgjigjja e saj ndaj apeleve të presidentit Macron për një pagë minimale evropiane, "borxhi i komunitetit" dhe bërja e sistemeve të sigurimeve shoqërore pan-evropiane është një ‘nein’ i drejtë.

Megjithatë, komentatorët të cilët me kujdes deklarojnë se ne e kemi parë këtë situatë më parë, janë të gabuara. Përkundrazi, ajo që po ndodh këtu është një tregim i ri evropian i krijuar në garën e konkurrencës së madhe të fuqisë midis Rusisë, Kinës dhe SHBA-së - një konkurrencë globale, por në të cilën Evropa është një çmim strategjik kyç.

Konferenca e Sigurisë në Munih në shkurt dha dëshmi të mjaftueshme për këtë peizazh të ri strategjik. Zëvendëspresidenti amerikan, Mike Pence, kritikoi evropianët dhe kërkoi që ata të braktisnin marrëveshjen bërthamore të Iranit. Një zyrtar i lartë kinez ofroi homazhe për multilateralizmin, të cilat ishin krejtësisht në kundërshtim me përpjekjet e Pekinit për të mbajtur shtetet anëtare të BE-së kundër njëri-tjetrit. Dhe, ministrat e jashtëm të Rusisë dhe Iranit talleshin me audiencën që ishte viktimë e Amerikës së Donald Trumpit.

Ndërkohë, zonja Merkel mori një ovacion të fortë për t'u thënë amerikanëve se ku të dilnin, por fjalimi i saj ra shumë keq për recetat. Macronit iu desh që ta anulonte paraqitjen e tij në mënyrë që të merrej me protestat e xhaketave të verdha në shtëpi. Tani, presidenti francez dhe znj. Kramp-Karrenbauer po shtrojnë atë që mund të quhet një tregim i katërt për një Evropë të bashkuar. E para ishte në lidhje me paqen; i dyti, prosperiteti; dhe i treti, transformimi demokratik. Kjo histori e katërt flet për mbrojtjen e asaj që z. Macron e quan "qytetërim" dhe znj. Kramp-Karrenbauer e quan "mënyrën evropiane e jetës": demokracia përfaqësuese, sundimi i ligjit, liria individuale dhe ekonomia sociale e tregut.

Vlerat evropiane

Ata po flasin, me fjalë të tjera, për ruajtjen e arritjeve të jashtëzakonshme të tre të katërtës së një shekulli në një kontinent të ndarë më parë nga lufta. Për këtë arsye, fokusi i tyre i përbashkët në aftësinë e Evropës për të vepruar: përmirësimi i aftësisë së saj për të përtërirë dhe konkurruar, duke siguruar kufijtë e saj, duke u shmangur grabitësve dhe duke krijuar një këshill evropian të sigurisë që punon me Mbretërinë e Bashkuar. Të dyja këto konfirmojnë angazhimin e tyre ndaj aleancës transatlantike, pavarësisht nga zoti Trump. Nuk përmendet as "autonomia strategjike", as "ushtria e BE-së".

Këtu ekzistojnë ide të detajuara që shumica e vendeve anëtare të BE-së mund të ndjekin. Megjithatë, për të qenë e besueshme, kjo shtytje pragmatike për një Evropë më të fortë duhet të shmangë tri gracka. E para është hipokrizia. Të qëndrojë deri tek autoritarët në portë është një qëllim i denjë, por ajo do të matet kundrejt marrëveshjeve që bëjnë evropianët me homologët e ‘Huawei’-t ose ‘Gazprom’-it. Rreziku i dytë është oportunizmi.

Vlerat evropiane duhet gjithashtu të mbrohen nga autoriteteve brenda, siç është Hungaria e Viktor Orbanit. Pengesa e fundit qëndron më afër shtëpisë. Macron po përpiqet të rregullojë problemet e Francës, ndërsa Gjermania përjeton një dekadë nën investim në infrastrukturë, konkurrencë dhe mbrojtje. Këto janë sfidat që duhet të përmbushen nëse Evropa duhet të jetë një darkues, e jo darkë në rendin botëror të ri.

(Kosova Sot)