Çka zbulon reagimi i Macron-it ndaj ‘xhaketave të verdha’?

  • 15 mars 2019 - 08:57
Çka zbulon reagimi i Macron-it ndaj ‘xhaketave të verdha’?

Shkruan: Anne-Sylvaine Chassany

Debati ka ngritur pritjet e reformës - përsëri - me rrezikun politik të gjenerimit të zhgënjimit

Macron ka gjetur një platformë për të bërë fushatë dhe shfaqur aftësitë e tij debatuese. Kjo ka ndihmuar vlerësimet e tij të miratimit të shërohen në rreth 31 për qind, sipas një sondazhi të Elabe, përsëri aty ku ishin përpara se xhaketat e verdha nisën protestat kundër një takse të planifikuar të karburantit në nëntor

Në një udhëtim të kohëve të fundit në jug të Francës, arrita të bindja birin, nënën dhe motrën (me nipin e vogël) në mitingun lokal të “Grand Débat National” të Emmanuel Macronit, iniciativën e hartuar për t'iu drejtuar protestave të xhaketave të verdha. Në qytetin e vogël ku unë u rrita, një qoshe provinciale e goditur nga era e veriut - popullsia 9,625 banorë; qendra ekonomike, qyteti i afërt i Montpeliesë - gjetëm një çështje të ulët, por të studiuar. Kur hymë në amfiteatrin e vogël në sallën e komunitetit Georges Brassens, rreth 60 vetë - shumica e të moshuarve mbi 50 vjeç - u grumbulluan rreth gjysmë duzine tryezash.

Secili grup ishte ngarkuar me një nga tre tema: taksat, tranzicioni i gjelbër dhe demokracia. Veni Michel, një anëtar i dashur i partisë së z. Macron, La République en Marche, na ftoi të bashkohemi me një bisedë. Ne kemi zgjedhur tatimin. Të dy, djali dhe nëna ime, papritur u angazhuan, ndërsa unë vëzhgoja. Një ‘sllajd’ në PowerPoint, i projektuar në një ekran të madh zbërthente buxhetin kombëtar francez. Secili anëtar i ekipit tonë kishte fiksimet e veta, kështu që idetë e tryezës mbi taksat dhe shpenzimet publike përfunduan në mënyrë kaotike. Një pensionist i ndezur sugjeroi vajgurin që përdoret nga linjat ajrore të tatohet më shumë. Dikush tjetër ofroi për të ulur tatimin mbi vlerën e shtuar mbi gjërat e nevojshme. Kërkimet duan më shumë para, tha nëna ime, një ish-shkencëtare.

Shkurtimi i fondeve

Kishte edhe thashetheme të zakonshme. Deputetët nuk duhet të paguhen për punën jashtë orarit, sugjerohet një grua dhe ligjet nuk duhet të miratohen në mes të natës. Pagat e nëpunësve civilë duhet të zbulohen, kërkoi një tjetër. "Mediet, ata nuk janë më gazetarë", tha fqinji i saj, duke sugjeruar një shkurtim të fondeve për transmetuesit shtetërorë. "Oficerët e policisë duhet të paguhen më shumë," tha djali im dhjetëvjeçar. Moderatori me mirësjellje mori parasysh propozimin e tij, një nga qindra mijëra ankesat e mbledhura në të gjithë Francën gjatë dy muajve të fundit. Konsultimi mbarëkombëtar, i cili përfundon këtë javë, është i pashembullt dhe duket se ka përmbushur një nevojë të thellë.

Janë organizuar rreth 10,000 takime, më shumë se 16,000 libra të grumbulluara dhe mbi 1.5 milion kontribute individuale të regjistruara - qeveria tani do të përpiqet të nxjerrë kuptimin e tyre. Ndërkohë, Macron ka gjetur një platformë për të bërë fushatë dhe shfaqur aftësitë e tij debatuese. Kjo ka ndihmuar vlerësimet e tij të miratimit të shërohen në rreth 31 për qind, sipas një sondazhi të Elabe, përsëri aty ku ishin përpara se xhaketat e verdha nisën protestat kundër një takse të planifikuar të karburantit në nëntor.

Pas 17 javëve të demonstratave të së shtunës, lëvizja bazë - që kap pakënaqësi më të madhe ndaj z. Macron - është zvogëluar. Por do të ishte gabim të mendoni se debati ka qetësuar një rebelim. Ndarja gjeografike e kontributeve në internet sugjeron se pjesëmarrësit ishin ata që votuan për z. Macron në raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale, Jerome Fourquet, kreu i sondazheve politike në “Ifop”, argumentoi në “Le Parisien”.

Taksa e pasurisë

"Kriza e xhaketave të verdha ka rimobilizuar [elektoratin e zotit Macron]," shkroi ai. Pra, numrat që synojnë të votojnë për partinë e presidentit në zgjedhjet parlamentare të BE-së në maj - rreth një në katër votues - ndryshojnë shumë pak nga radhët e tij në raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale të vitit 2017. Nëse ka ndonjë gjë, debati ka ngritur pritjet e reformës - përsëri - me rrezikun politik të gjenerimit të zhgënjimit të mëtejshëm nëse nuk përkthehet në masa konkrete.

Ndërkohë, nuk kishte asnjë gjurmë të gigave në debatin që isha në të. Ashtu si protestuesit e së shtunës, pjesëmarrësit ranë dakord që shpenzimet publike duhet të jenë më transparente dhe më mirë të shpenzohen dhe se taksat duhet të jenë më të ulëta. Kush nuk do? Dukshëm, ata ndryshonin në taksën e pasurisë - bën thirrje për rivendosjen e saj kanë qenë të gjithëpranishëm në protesta. Një pjesëmarrës në grupin tonë sugjeroi heqjen e tatimit në pronë që e ka zëvendësuar atë. Përfundimisht ata u vendosën për rivendosjen e taksës, por pas heqjes së pragut të pasurisë në € 2 milion, nga € 1.3 milion. Çfarë do të dalë nga ky Grand Debat? Jo shumë më tepër, kam frikë, sesa presidenti francez mund të ketë planifikuar tashmë. Por djali im ishte i gëzuar dhe krenar që propozimi i tij ishte përfshirë në përmbledhjen katër faqesh të dërguar në Elysee.

(Kosova Sot)