Ethet e Brexit-it

Ethet e Brexit-it
Ethet e Brexit-it

Anatole Kaletsky

  • 31 mars 2019 - 08:23

Parimi i një negocimi potencialisht të pafund ka mbizotëruar

Nëse ekonomia më e mirë në Evropë, demokracia më e qëndrueshme dhe fuqia më e fortë ushtarake, nuk mund të përballen me largimin nga BE-ja, çfarë shprese mund të ketë për iniciativa të ngjashme në Francë apo Itali?

Duke hequr afatin e vështirë për përfundimin e negociatave për daljen e Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian, BE-ja ka shmangur katastrofën e një ndalese të papritur të biznesit në vitin 2008 me partnerin e dytë më të madh tregtar. Ky vendim përmirëson në mënyrë dramatike opinionin ekonomik dhe politik për Mbretërinë e Bashkuar dhe të gjithë Evropën.

Për Britaninë, perspektivat janë papritmas shumë më të qarta dhe më të mira se në çdo kohë që nga qershori i vitit 2016. Ndërsa gjasat që kryeministrja Theresa May të largohen së shpejti do të krijojnë përshtypjen e një krizë kushtetuese, realiteti është se kushtet politike janë të sigurta për të stabilizuar sapo periudha për rinegociimin e marrëdhënieve Britani - BE shtrihet përsëri nga afati i ri, shumë i butë, më 12 prill deri në fund të vitit ose më tej. Si do të bëhet kjo zgjatje - qoftë për shkak të një kryeministri të ri ose të zgjedhjeve të përgjithshme ose të një referendumi të dytë ose një votimi në Parlament për të fshirë të gjitha "linjat e kuqe" të May-it, të cilat e penguan atë për të negociuar një anëtarësim të asociuar në BE të stilit të Norvegjisë, është e pamundur të parashikohet. Gjithashtu kjo nuk është shumë e rëndësishme.

Zjarri i Brexitersave do të zhduket

E gjitha kjo me të vërtetë ka rëndësi që eliminimi i afatit të vështirë për Brexit-in largon kërcënimin e një "shkëputjeje" me Evropën pa marrëveshje. Dhe sapo premtimi i sovranitetit kombëtar të papërcaktuar të kombinuar me integrimin në ekonominë botërore zbulohet si një mashtrim, skenari më i mundshëm do të bëhet një rend i pafund i aranzhimeve të tranzicionit "të përkohshëm". Marrëveshjet e BE-së me Norvegjinë dhe Zvicrën, fillimisht të dizajnuara për të kaluar vetëm një ose dy vjet kur u krijua tregu i përbashkët i BE-së në fillim të viteve 1990, po i afrohen dekadës së tyre të katërt.

Votuesit britanikë ndoshta do të kuptojnë se çdo sistem i tillë gjysmë i shkëputur, larg largimit nga ana e Mbretërisë së Bashkuar për të "kthyer kontrollin", do të përfshinte kosto të larta ekonomike dhe një reduktim të sovranitetit kombëtar. Ndërsa ky kuptim mbytet, zjarri i Brexitersave do të zhduket, politikanët që kërkojnë rizgjedhjen do të detyrohen të përqendrohen përsëri në çështjet e brendshme të politikës ekonomike, sociale dhe rajonale që kryesisht motivuan protestën e referendumit të vitit 2016 - dhe në një mënyrë ose një tjetër, Britania do vendos të qëndrojë në BE.

Ajo pastaj do të bëhej një çështje e rëndësishme, por plotësuese për vendin që të binte dakord mbi një mekanizëm të besueshëm për të lënë mënjanë një referendum që vendosi të bëjë dy plus dy pesë të barabartë.

Më e rëndësishme për botën sesa ajo që ndodh në Mbretërinë e Bashkuar është se si shtyrja ose anulimi i Brexitit do të ndikojë në kushtet politike dhe ekonomike në pjesën tjetër të BE-së.

Duke filluar me ekonominë, duke eliminuar rrezikun e një kolapsi në tregtinë me ekonominë e dytë më të madhe të Evropës duhet të rritë ndjeshëm besimin e biznesit në çdo vend të BE-së.

Por, përfitimet nuk kanë të ngjarë të jenë të menjëhershme, sepse në teori, BE-ja ka krijuar një rrezik të ri të skajshëm me afatin e 12 prillit, me të cilin Mbretëria e Bashkuar duhet të vendosë për një strategji të re negociuese. Bien dakord për të marrë pjesë në zgjedhjet evropiane në qoftë se ajo është për të shmangur krizën. Ia bashkëngjis një probabilitet të ulët për një përsëritje të mos-ballafaqimit të javës së kaluar (ashtu si tregjet financiare). Por bizneset që veprojnë në afate kohore më të gjata natyrisht preferojnë të shmangin marrjen e vendimeve derisa të shohin se si mund të kapërcehet kjo pengesë tjetër diplomatike dhe nëse ndryshimet e mëdha në marrëveshjet tregtare mund të rezultojnë nga negociatat e reja që pasojnë një zgjatje të gjatë të Brexit-it.

Pasiguria e vazhdueshme rreth Brexit-it do të jetë veçanërisht e dëmshme për Gjermaninë, Francën dhe Italinë, sepse, për arsye të ndryshme, kushtet e brendshme në secilën prej këtyre ekonomive janë të tmerrshme. Gjermania po vuan nga rënia e kërkesës për makina jo vetëm në Evropë dhe në Britani, por edhe në Kinë dhe Amerikë. Askush nuk mund të thotë me siguri nëse kjo është vetëm një ceh i përkohshëm, për shkak të rregullave të reja të emetimeve, apo një ndryshim të përhershëm strukturor të shkaktuar nga ndryshimi i qëndrimeve ndaj lëndëve djegëse fosile dhe pronësisë së makinave. Ajo që është e sigurt është se industria më e rëndësishme e Gjermanisë do të dëmtohet nga pasiguria për një ose dy vjet - dhe ndoshta më shumë. Ndërkohë, besimi i bizneseve dhe konsumatorëve në Francë është goditur nga një krizë politike ndoshta më e keqe sesa ajo e Britanisë, ndërkohë që Italia tashmë është në një recesion të shkaktuar nga një përplasje krediti dhe shtrëngimi i qeverisë që kërkohet nga rregullat fiskale të eurozonës.

Përgjigjja e duhur ndaj këtyre presioneve do të ishte një stimul fiskal në shkallë të gjerë, me ulje të mëdha të taksave dhe programe të investimeve publike si në nivel të BE-së dhe nga qeveritë kombëtare. Rasti për shkurtime të mëdha të taksave dhe më shumë shpenzime publike është më e dukshme në Gjermani, ku buxheti i madh dhe tepricat tregtare janë pengesa më e madhe për rritjen e kërkesës së shëndetshme në Evropë dhe, në të vërtetë, në ekonominë globale.

MT: Afati i ardhshëm Brexit-it arrin më 12 prill

Por çfarë ka të bëjë kjo me Brexit-in? Shumë. Tërheqja poshtëruese e majit nga Brexit-it do të dërgojë një mesazh shqetësues për partitë populiste anembanë Evropës. Ashtu si referendumi i Brexit-it fillimisht nxiti retorikën populiste në Francë, Itali dhe Gjermani për të thyer euron apo për të dobësuar institucionet e BE-së, pengesat e turpshme të Brexit-it mund të kenë efekt të kundërt. Në fund të fundit, nëse ekonomia më e mirë në Evropë, demokracia më e qëndrueshme dhe fuqia më e fortë ushtarake nuk mund të përballen me largimin nga BE-ja, çfarë shprese mund të ketë për iniciativa të ngjashme në Francë apo Itali?

Kjo do të thotë se zgjedhjet e Parlamentit Evropian në maj mund të prodhojnë lëkundje më të vogla sesa pritej ndaj partive anti-BE. Një implikim më pak i dukshëm, i kuptuar tashmë nga liderë të suksesshëm populistë si Matteo Salvini i Italisë, është që udhëheqësit e njohur kombëtarë duhet të ndalojnë sulmet ndaj institucioneve të BE-së dhe në vend të kësaj të sulmojnë politikat specifike që ato institucione i imponojnë. Duke sfiduar rregullat fiskale dhe të emigracionit të BE-së, duke kërkuar që reformat e institucioneve të BE-së dhe jo të hiqen, Salvini e ka bërë veten figura dominante në politikën italiane.

Faza e fundit e negociatave të Brexitit ofron arsye të reja për qeveritë kombëtare që t'i rezistojnë interpretimeve të Komisionit Evropian për rregullat e BE-së. Këshillat fillestare të Komisionit për zgjatjen e afatit të Brexit ishin lejimi i saj vetëm në kushte politike që Britania e Madhe nuk mund të pranonte ose të plotësonte. Sikur udhëheqësit e BE-së të ndiqnin këshillat e pandërgjegjshme dhe joreale të Komisionit në samitin e 21 marsit, ata do ta detyronin Britaninë në një Brexiti pa marrëveshje dhe tani mund të përballet me një katastrofë ekonomike të përmasave të vitit 2008. Një katastrofë e tillë është ende teorikisht e mundur kur afati i ardhshëm Brexit arrin më 12 prill. Por një zgjatje shumë më e gjatë është pothuajse e sigurt, tani që parimi i një negocimi potencialisht të pafund ka mbizotëruar.

Ky shkrim është shkruar ekskluzivisht për PROJECT SYNDICATE, pjesë e së cilës është gazeta “Kosova Sot”

(Kosova Sot)