Ka ardhur ora e Brexitit

Ka ardhur ora e Brexitit
Ka ardhur ora e Brexitit

Chris Patten

  • 01 prill 2019 - 09:09

Tri arsye kryesore për rrëmujën e tanishme

A doni të dini se çfarë po ndodh në politikën britanike sot në debatin e madh për largimin e Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian? Bashkojuni klubit. Me Brexitin ndoshta vetëm dy javë larg, shumica e votuesve britanikë janë në errësirë. Ashtu janë edhe anëtarët e Parlamentit. Kështu janë milion njerëz, duke përfshirë tri nga vajzat e mia dhe tre nga nipërit e mbesat e mia më të vjetra, të cilët së fundmi marshuan në Londër për të protestuar kundër Brexitit.

Dhe kështu janë gjashtë milionë njerëzit që kanë nënshkruar një peticion, duke bërë thirrje qeverisë për të qëndruar në BE. Nuk është për t'u habitur, pra, që gjatë udhëtimeve të mia të këtij muaji nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës në Irlandë në Azinë Juglindore dhe pastaj në Tokio, të gjithë dukej aq i zhgënjyer për mënyrën se si Britania u zhyt në një krizë të tillë të dëmshme.

Britania gjithmonë ka pasur një marrëdhënie të çrregullt me BE-në. Ne ishim një anëtar hezitues, por më pas kemi lulëzuar si anëtar. Kemi qëndruar jashtë gjërave që nuk i pëlqenim, siç është euroja dhe zona e Shengenit për udhëtimin pa kufi. Ne e përkrahëm tregun e përbashkët, si dhe zgjerimin e BE-së në Evropën Qendrore dhe Lindore pas rënies së Paktit të Varshavës. Ne ishim zakonisht një avokat kryesor për politika më liberale ekonomike dhe tregtare dhe ne kemi një treg pune më fleksibël se çdo shtet tjetër anëtar përveç Holandës.

Kundërshtimi ndaj BE-së

Përkundër këtyre sukseseve, kundërshtimi ndaj BE u rrit dhe u përplas në të drejtën e politikës britanike. David Cameron, kryeministri i mëparshëm konservator i Britanisë, mendoi se mund të menaxhonte nacionalistët e krahut të djathtë në partinë e tij duke ofruar një referendum mbi anëtarësimin në BE. Ishte një rrotullim i pamatur.

Cameron humbi me një diferencë të vogël, pjesërisht për shkak të shqetësimeve të votuesve për imigracionin - megjithëse shumica e emigrantëve afatgjatë në Britani të Madhe vijnë nga jashtë Evropës. Fushata e referendumit u karakterizua nga mashtrimi dhe gënjeshtrat: mashtrimi se do të ishte e lehtë të distancoheshim nga BE-ja pa ndonjë dëm dhe rrena rreth përfitimeve të supozuara që do të përkeqësoheshin pasi të dilnim.

Ekzistojnë tri arsye kryesore për rrëmujën e tanishme, të cilat mund të shpjegohen thjesht.

Së pari, pjesë të mëdha të Partisë Konservatore kanë përqafuar nacionalizmin anglez. Ndërsa aktivistët konservatorë janë bërë gjithnjë e më të vjetër, kështu, ashtu si republikanët në SHBA, ato janë bërë më ekstreme.

Si ish-kryetar i partisë, unë shikoj me tmerr si fanatikët hakmarrës që ndjekin deputetët e moderuar konservues në mënyrën e ideologëve të Partisë Republikane të Tea Party. Nëse Partia Konservatore humbet të moderuarit, do të humbasë zgjedhjet. Së dyti, referendumet janë një sfidë e drejtpërdrejtë ndaj sistemit tradicional demokratik të Britanisë. Ato janë një devijim binar dhe ndarës nga një kushtetutë që mbështetet në besimin se deputetët u detyrohen votuesve të tyre që të gjykojnë më mirë për interesin kombëtar.

May premtoi të jepte dorëheqjen

Ndërgjegjet e tyre të informuara nuk janë në pronësi të bllokimit, aksioneve dhe fuçi nga ata që votojnë për ta. Demokracia plebishitare është e ndryshme nga demokracia parlamentare. Megjithatë, një votë e ngushtë për "largim" pothuajse tre vjet më parë ndan çdo gjë që Parlamenti mendon tani, edhe pse sondazhet e fundit tregojnë se një shumicë në rritje e votuesve dëshiron të mbeten në BE.

Së treti, qeveria e kryeministres Theresa May vendosi datën e daljes së Mbretërisë së Bashkuar nga BE-ja përpara se të përpiqej të zhvillonte një konsensus për atë se si duhet të jetë marrëdhënia jonë e ardhshme me Evropën. Mos harroni, ndërsa Mbretëria e Bashkuar dërgon pothuajse gjysmën e eksporteve të saj në BE, më pak se 10% e eksporteve të BE-së shkojnë në Britani. Më pas, May provoi dy herë për të përcjellë marrëveshjen e vet të daljes me të meta përmes Parlamentit dhe u mposht në të dyja rastet. Me vetëm disa javë përpara, Parlamenti tani po përpiqet të gjejë një marrëveshje kompromisi që do të kënaqte shumicën e deputetëve dhe 27 anëtarëve të tjerë të BE-së, durimi i të cilëve nuk është i pakufishëm.

Nëse deputetët miratojnë një plan alternativ, pyetja do të jetë nëse May do të ishte e përgatitur të pranojë një marrëveshje të tillë dhe ta paraqesë atë në BE. Nëse ajo nuk është, kjo do të provokonte një krizë të madhe kushtetuese dhe ndoshta do të shkaktonte zgjedhje të përgjithshme. May është bërë më e dobët dhe autoriteti i saj ka rënë. Më 27 mars, në një ofertë përfundimtare për të fituar mbështetjen për marrëveshjen e daljes, May premtoi të jepte dorëheqjen nëse Parlamenti do ta miratonte atë.

Por, as kjo nuk duket të bindë kritikët konservatorë të krahut të djathtë të May-it për të ardhur në ndihmë të saj, ndërsa Partia Demokratike e Bashkimit Demokratik të Irlandës së Veriut, në të cilën qeveria e saj varet nga shumica e saj parlamentare, vazhdon të kundërshtojë marrëveshjen e saj. Interesi kombëtar është lënë prapa për shkak të obsesionit ideologjik dhe ambiciet e udhëheqjes së disa kolegëve të qeverisë së May-it.

Koha është e shkurtër. Britania ka nevojë për udhëheqje parimore dhe të guximshme. Ekziston një proverb i vjetër anglez që thotë, "vjen ora, vjen burri" - ose, sigurisht, gruaja. Le të shpresojmë që ende vlen ky proverb.

(Chris Patten, guvernatori i fundit britanik i Hong Kongut dhe ish-komisionar i BE-së për çështje të jashtme, është kancelar i Universitetit të Oksfordit)

Ky shkrim është shkruar ekskluzivisht për PROJECT SYNDICATE, pjesë e së cilës është gazeta “Kosova Sot”.

(Kosova Sot)