Gjermanët duhet t’i marrin seriozisht shpenzimet e mbrojtjes

Gjermanët duhet t’i marrin seriozisht shpenzimet e mbrojtjes
Gjermanët duhet t’i marrin seriozisht shpenzimet e mbrojtjes

Constanze Stelzenmuler

  • 05 prill 2019 - 08:43

 Stili i komunikimit të stresit të Berlinit nuk ndihmon

 Mbrojtjet tona më të vlefshme kundër kërcënimeve janë të paprekshme: legjitimiteti, besimi dhe uniteti. Por, ato duhet të mbështeten me fuqi ushtarake të besueshme nëse doni që kundërshtarët tanë të na marrin seriozisht

Derisa NATO-ja shënon 70-vjetorin e saj në Uashington këtë javë, Gjermania duket se po punon fuqishëm për të siguruar aleancën 29-anëtarëshe se ajo kurrë nuk do të kërcënojë askënd ushtarakisht - sepse ajo është në fakt armiku më i keq i vetes.

Si mund të kualifikoni ndryshe një aleat që ka njoftuar se nuk do të përmbushë premtimin e vet për të rritur shpenzimet e mbrojtjes në 1.5 për qind të produktit të brendshëm bruto deri në vitin 2024, madje edhe kur është angazhuar zyrtarisht për një objektiv prej 2 për qind, si të gjithë tjerët?

Stili i komunikimit të stresit të Berlinit nuk ndihmon. Kur u ballafaquan me numrat e mbrojtjes zhgënjyese të Gjermanisë (kuota e shpenzimeve do të jetë 1.37 për qind - nga 1.25 për qind vitin e kaluar, por përsëri në 1.25 për qind deri në vitin 2023), kancelarja Angela Merkel u përgjigj se të dhënat janë nga buxheti i planit afatmesëm, i cili tenton të ngrihet në procesin buxhetor vjetor.

Kjo është e saktë. Por, siç u bë e ditur, për shkak të kritikave që pasuan, referencat e brishta ndaj ‘sekretit’ të buxheteve kombëtare nuk janë mënyra për të siguruar aleatët tuaj se keni ndërmend të mbani premtimet tuaja dhe as të bindni votuesit tuaj se forcat e armatosura gjermane ende i shërbejnë një qëllimi të dobishëm. Si një akt vetë-dëmtimi diplomatik, retorika është edhe më e çuditshme. Zonja Merkel mund ta zgjojë një audiencë në një ovation kur të dëshirojë.

Pra, ajo që vijon është një sugjerim modest për një fjalim të pafiltruar nga kancelarja gjermane për atë pse duhet të fillojmë t’i marrim seriozisht shpenzimet për mbrojtjen.

 Së pari në NATO dhe pastaj në BE

"Të dashur gjermanë, sot duhet të flas për një temë që shumë prej jush nuk e pëlqejnë. Por fundi i mandatit tim të katërt dhe të fundit si kancelarja juaj është afruar. Ky ka qenë nderi i jetës sime. Sidoqoftë, sinqerisht, unë jam duke u lodhur pak nga kthetrat rreth lajthitjeve pacifiste tuaja të vetëdijshme. Dhe kjo shumë përfshin ato të partnerëve të mi të respektuar të koalicionit në Partinë Social Demokratike. Po, më dëgjuat. A mund t'ju kujtoj se, ndryshe nga shumica e madhe e juve, kam jetuar në anën tjetër të Perdes së Hekurt derisa isha e rritur?

Marshimet tuaja të Pashkëve nuk rrëzuan Murin e Berlinit, as nuk u rrëzua ai në sajë të “Ostpolitikës” tuaj - edhe pse kjo ndihmoi për ta bërë luftën e ftohtë pak më pak të ftohtë. Ishte një NATO e udhëhequr nga amerikanët që ishte superiore ndaj paktit të Varshavës për dekada dhe presidenti i SHBA-së, Ronald Reagan, i cili i bëri të qartë udhëheqësit sovjetik Mikhail Gorbachev se Perëndimi nuk do të tërhiqej. Përfundimisht, ishin polakët e zakonshëm, hungarezët dhe gjermanët lindorë - me qindra mijëra njerëz - të cilët rrezikonin jetën e tyre duke marshuar në rrugë kundër sunduesve të tyre komunistë.

Ndërsa të gjithë ju ishit duke festuar ribashkimin në vitin 1990 dhe duke bërë thirrje për shfuqizimin e forcave të armatosura sepse nuk do të ishin të nevojshme pas "fundit të historisë", vendet e reja të lira të bllokut sovjetik po rreshtoheshin para portave tona duke kërkuar që të lejoheshin të hynin Por, ata donin të ishin së pari në NATO dhe pastaj në BE. Ndoshta ata dinin diçka që ju nuk e dinit?

 Mbyllja e kufijve

Ndonjëherë, të dashur qytetarë, e pyes veten nëse fakti që jeni jetuar në një "Evropë të bashkuar dhe të lirë" për kaq shumë kohë ju ka verbuar për atë që po ndodh përreth nesh. Ne ishim një, në fakt dy shtete, të kapura në mes të konfliktit të superfuqive bërthamore. Tani jemi të rrethuar nga miqtë. Por, duket se nuk e keni vërejtur faktin që ne kemi eksportuar problemet tona të sigurisë tek ata miq dhe fqinj. Ne jemi më të sigurt për shkak se ata nuk janë. Le ta kuptojmë këtë njëherë e mirë.

Më të sigurt, por jo aq të sigurt. Evropa është edhe një fushëbeteje e konkurrencës së madhe të pushtetit - ashtu siç ishte 30 vjet më parë. Dallimi është se kërcënimi kryesor nuk është me tanke ose raketa. Të gjitha elementet e globalizimit që na kanë bërë kaq të begatë dhe të sigurt - lëvizshmëria e mallrave, njerëzve, të dhënave dhe ideve - tani po armatosen kundër nesh nga grabitqarët. Mbyllja e kufijve është një masë paraprake e padobishme kundër propagandës, dezinformimit, spiunazhit dhe, natyrisht, sulmeve kibernetike.

Kryesisht këto sulme - dhe ato ndodhin çdo ditë, gjatë gjithë ditës - kërkojnë të provojnë dobësitë tona dhe të na ndajnë. Por, kundërshtarët tanë mund të lehtësonin sulmet e tyre: presin një kabllo nënujor, mbyllin një port, lansojnë një raketë. Lufta në Ukrainë ka marrë 13,000 jetë deri më tani. A me të vërtetë mendoni se nuk ka një mesazh nga Moska në këtë për ne? Të nderuar “mitbürger”, supozoj se doni ta ruani paqen evropiane të cilën NATO-ja e ka mbrojtur për 70 vitet e fundit? Mbrojtjet tona më të vlefshme kundër kërcënimeve që sapo i përshkrova janë të paprekshme: legjitimiteti, besimi dhe uniteti. Por, ato duhet të mbështeten me fuqi ushtarake të besueshme nëse doni që kundërshtarët tanë të na marrin seriozisht. Ky qëllim duhet të jetë me vlerë 2 për qind të GDP-së për ne. Oh, dhe nëse mendon se duhet të jemi në gjendje ta bëjmë gjithë këtë pa ndihmën e Amerikës, atëherë fatura do të ishte shumë më e lartë. Kaq thjesht".

(Kosova Sot)