Është koha që të rishikohen përkushtimet e aleancave të jashtme të Amerikës

Është koha që të rishikohen përkushtimet e aleancave të jashtme të Amerikës
Është koha që të rishikohen përkushtimet e aleancave të jashtme të Amerikës

Ted Galen Carpenter

  • 06 prill 2019 - 07:53

Zgjerimi i NATO-s gjithashtu ka rritur në mënyrë të panevojshme ekspozimin ndaj rrezikut të Uashingtonit

Problemi mbizotërues me aleanca të përhershme ose të përkohshme të hapura, pasi ato mbeten në veprim edhe kur një mjedis strategjik i ndryshuar i bën ato të vjetruara dhe raporti midis shpërblimit dhe rrezikut bëhet shumë negativ. Kjo është situata me NATO-n dhe TRA-në

Ky prill është muaji për momentet e dukshme në dy angazhime kryesore të sigurisë së SHBA-së. NATO shënon përvjetorin e saj të shtatëdhjetë më 4 prill dhe Akti i Marrëdhënieve në Tajvan mbush dyzet vjet më 12 prill. Sikur që mund të parashikohet, do të ketë shumë festë mes mbështetësve të këtyre dy masave. Por këto jubile duhet të jenë raste për reflektim dhe rishqyrtim, jo ënjë mbështetje të pamend. Mjediset strategjike në Evropë dhe në Azinë Lindore kanë ndryshuar në mënyrë dramatike qëkur Uashingtoni i ka bërë këto angazhime.

Në të dyja rastet, ndryshimi më i rëndësishëm dhe shqetësues është se niveli i rrezikut në Amerikë nga të dyja zotimet është rritur ndjeshëm, edhe pse justifikimi strategjik për to ka rënë. Kur Shtetet e Bashkuara u bashkuan me NATO-n në vitin 1949, arsyetimi strategjik ishte i drejtë dhe logjik. Bashkimi Sovjetik kishte dalë nga Lufta e Dytë Botërore si një forcë globale e dytë menjëherë pas Shteteve të Bashkuara në fuqinë e saj ekonomike dhe fuqinë ushtarake. Së shpejti u krijua një perandori e satelitëve politikë komunistë në Evropën Qendrore dhe Lindore, dhe zyrtarët e SHBA-së nuk kishin asnjë mënyrë që të ishin të sigurt se deri në çfarë mase ambiciet gjeografike të Kremlinit do të vazhdonin.

BRSS-ja jepte çdo tregues për të qenë një fuqi mesianike, totalitare me qëllime masive, ndoshta të pakufizuara, ekspansioniste.

Anasjelltas, kombet demokratike të Evropës Perëndimore dolën nga Lufta e Dytë Botërore ekonomikisht të dobëta, të rraskapitura ushtarake dhe të traumatizuara psikologjikisht. Ato nuk dukeshin të afta për të mbrojtur veten nga një Bashkim Sovjetik agresiv pa ndihmën dhe udhëheqjen e SHBA-së. NATO ka lindur në atë mjedis strategjik ogurzi.

Situata ka ndryshuar përtej njohjes në shtatëdhjetë vjet që nga formimi i NATO-s. Bashkimi Evropian (me ose pa Britaninë) është një lojtar ekonomik i fuqishëm global. Në të vërtetë, BE-ja kolektivisht ka një popullsi më të madhe dhe një ekonomi më të madhe sesa Shtetet e Bashkuara. Kombet e Evropës demokratike janë entitete të begatë, të afta, jo të demoralizuara, jo sapo të shkatërruar nga lufta. Ndonëse shpenzimet ushtarake nga anëtarët evropianë të NATO-s (veçanërisht Gjermania) mund dhe ndoshta duhet të rriten, ato shpenzojnë kolektivisht më shumë se tre herë Rusia.

Shpenzimet ushtarake

Mjedisi i kërcënimit gjithashtu ka ndryshuar në mënyrë dramatike për të mirë. Bashkimi Sovjetik u shpërbë në fund të vitit 1991 dhe shteti i tij kryesor pasardhës, Rusia, është një hije e zbehtë e asaj njësie, me pothuajse gjysmën e popullsisë së saj. Ndërsa Bashkimi Sovjetik kishte ekonominë e dytë më të madhe në botë, Rusia madje as nuk renditet në dhjetë të parët. Prodhimi i saj ekonomik është përafërsisht i njëjtë me atë të Koresë së Jugut dhe të Kanadasë. Buxheti ushtarak i Rusisë është më pak se njëmbëdhjetë nga 750 miliardë dollarë që administrata e Trump dëshiron që Shtetet e Bashkuara të shpenzojnë gjatë vitit të ardhshëm fiskal.

Për më tepër, shpenzimet ushtarake të Moskës janë duke u zvogëluar, jo duke u rritur, një prirje kurioze për një qeveri që supozohet të jetë e vendosur në pushtim. Megjithëse Rusia ndonjëherë ka shfaqur sjellje abrazive dhe madje agresive, ajo ka qenë e kufizuar në çështjet që kanë të bëjnë me vendet në fqinjësinë e afërt, sidomos me territorin e Gjeorgjisë dhe Ukrainës. Rusia e sotme është një fuqi konvencionale (megjithëse autokratike) rajonale, jo një fuqi revolucionare globale ekspansioniste si Bashkimi Sovjetik.

Në të vërtetë, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj meritojnë shumicën e fajit për marrëdhëniet aktuale me Moskën. Politikat perëndimore, sidomos zgjerimi i NATO-s afër kufirit të Rusisë dhe sulmet e aleancës ndaj klientëve rusë në Ballkan (Serbi) dhe Lindjen e Mesme (Siria), ishin fajtorët kryesorë në helmimin e marrëdhënieve Lindje-Perëndim. Zgjerimi i NATO-s gjithashtu ka rritur në mënyrë të panevojshme ekspozimin ndaj rrezikut të Uashingtonit. Misioni origjinal i NATO-s ishte të mbante Evropën Perëndimore, një rajon me disa shpërblime të rëndësishme gjeopolitike, jashtë orbitës së një rivali totalitar.

Regjistri i shumicës së anëtarëve të rinj të NATO-s konsiston kryesisht në varësi të vogla, shpesh të cenueshme të sigurisë. Shtimi i "aleatëve" të tillë të vogël, si tre republikat baltike, Sllovakia dhe Mali i Zi, nuk e rrisin sigurinë e Amerikës më së shumti; për më tepër, në rastin e republikave të Baltikut, zgjerimi i NATO-s ishte një provokim i hapur për Rusinë. Duke kërkuar të pranojë Gjeorgjinë dhe Ukrainën, të cilën Uashingtoni akoma dëshiron të bëjë, do të ishte edhe më provokative. Mbështetja ushtarake de facto e SHBA për ato vende tashmë është duke krijuar rreziqe shqetësuese.

Gjatë Luftës së Ftohtë, Shtetet e Bashkuara rrezikuan luftën bërthamore për të mbrojtur aleatët e rëndësishëm ekonomikisht dhe ushtarakisht në Evropë nga një Bashkim Sovjetik kërcënues, totalitar. Tani Amerika drejton të njëjtat rreziqet - ose edhe më të mëdha - për të mbrojtur mini-shtetet strategjike dhe ekonomikisht të parëndësishme nga një pushtet konservator, në rënie rajonale. Kjo situatë ka nevojë për një rivlerësim të politikës, jo një stërvitje në nostalgji festive për kulmin e Luftës së Ftohtë të NATO-s.

Një rivlerësim i ngjashëm është i nevojshëm në lidhje me Aktin e Marrëdhënieve në Tajvan (ART). Kongresi e kaloi atë masë në përgjigje të vendimit të administratës Carter për të njohur zyrtarisht regjimin e Pekinit si qeveri legjitime të Kinës. Midis kërkesave të tjera, ky ndryshim nënkuptonte ndërprerjen e traktatit të mbrojtjes të Uashingtonit me Republikën e Kinës (qeveria e nacionalistëve në Tajvan). Mbështetësit e Tajvanit hartuan legjislacionin për të mbajtur marrëdhëniet diplomatike "jozyrtare" me Taipein dhe për të zëvendësuar traktatin e mbrojtjes me një angazhim të paqartë, por ende të vërtetë, të vazhdueshëm të SHBA-së ndaj mbrojtjes së Tajvanit.

Kina është fuqia ekonomike e dytë në botë

Në atë kohë, TRA duket se ishte një koncesion moralisht i justifikuar me rrezik të ulët për një aleat të gjatë të SHBA-së. Përparësia ushtarake e SHBA-së ndaj Kinës në fund të viteve 1970 ishte e madhe dhe udhëheqësit kinezë, përfshirë Deng Xiaoping, bënë deklarata se qëllimi zyrtar i ribashkimit të Tajvanit me kontinent nuk ishte urgjent. Kur Tajvani u bë një demokraci në vitet 1990, rasti moral për angazhimin joformal të mbrojtjes së Uashingtonit në ishull u bë më e fortë, edhe pse qeveria kontinentale filloi të tregonte shenja të padurueshmërisë dhe luftës më të madhe.

Shtetet e Bashkuara vendosën dy bartës avionësh dhe anije mbështetëse në ujërat pranë ngushticës së Tajvanit në vitin 1996 si përgjigje ndaj granatimeve kineze dhe masave të tjera që Pekini kishte marrë për të frikësuar votuesit e Tajvanit në prag të zgjedhjeve të para plotësisht të lira të ishullit. Dhe Uashingtoni mund të bëjë shfaqjen e tij të forcës me pak frikë nga ndëshkimi.

Megjithatë, mjedisi i sigurisë së Azisë Lindore ka ndryshuar të paktën po aq sa Evropa gjatë dekadave të fundit. Kina ishte e dobët ushtarakisht dhe një lojtar i vogël në ekonominë botërore në kohën e adoptimit të TRA-së. Sot, Kina është fuqia ekonomike e dytë në botë dhe aftësitë e saj ushtarake janë të rëndësishme dhe po rriten me shpejtësi. Udhëheqësit e Kinës gjithashtu shfaqin padurim në rritje rreth përpjekjeve të Tajvanit për të ruajtur pavarësinë e tij de facto. Veprimet e Pekinit që nga zgjedhjet e Tajvanit në janar 2016, fuqizuan Partinë Progresiste Demokratike për pavarësinë, janë veçanërisht ogurzeza.

Kina po ushtron presion në rritje ndaj Tajvanit, duke kërkuar numrin e ngushtë të aleatëve diplomatikë të ishullit dhe duke kryer stërvitje ushtarake kërcënuese në ngushticën e Tajvanit. Kostot e mundshme për Shtetet e Bashkuara për të vazhduar mbrojtjen e Tajvanit janë rritur. Kina tani është një nga partnerët më të mëdhenj tregtarë të Amerikës dhe burim i fondeve për varësinë në dukje të pafund të Uashingtonit për shpenzimet e deficitit. Një prishje e marrëdhënieve të SHBA-së me Pekinin do të kishte pasoja ekonomike të pafavorshme.

Rreziqet ushtarake gjithashtu janë alarmante. Programi ambicioz i modernizimit ushtarak të Kinës është përqendruar në raketat anti-anije dhe armatime të tjera "acces denial". Do të ishte shumë më e vështirë dhe e kushtueshme në pasuri dhe njerëz për Shtetet e Bashkuara të ndërhynin ushtarakisht për të mbrojtur Tajvanin sot sesa kur TRA-ja u bë ligj. Në të vërtetë, do të ishte shumë më e kushtueshme dhe e pasigurt për ta bërë këtë tani sesa kur grupet e betejës së bartësve të avionëve bënë shfaqjen e tyre të fuqisë në mesin e viteve 1990. Në një dekadë apo më shumë, mund të jetë krejtësisht e pamundur të zbatojmë një mburojë efektive për të mbrojtur Tajvanin.

Ashtu si në rastin e përvjetorit të NATO-s, udhëheqësit e SHBA duhet të përdorin përvjetorin e TRA-së për të rishikuar angazhimin dhe për të zhvilluar një strategji të re, më pak të rrezikshme. George Washington dhe themeluesit e tjerë të Amerikës paralajmëruan kundër aleancave të përhershme. Problemi mbizotërues me aleanca të përhershme ose të përkohshme të hapura pasi ato mbeten në veprim edhe kur një mjedis strategjik i ndryshuar i bën ato të vjetruara dhe raporti midis shpërblimit dhe rrezikut bëhet shumë negativ. Kjo është situata me NATO-n dhe TRA-në. Në vend të kremtimeve të lira të nostalgjisë, përvjetorët duhet të jenë raste për të miratuar politika më të kujdesshme, të përmbajtura.

(Kosova Sot)