Britania e paparashikueshme? Ky është vetëm fillimi

Britania e paparashikueshme? Ky është vetëm fillimi

Gideon Rachman

  • 11 prill 2019 - 09:08

Një Britani e udhëhequr nga Jeremy Corbyn ose Boris Johnson do ta ndryshonte politikën e jashtme rrënjësisht

Një afrim Trump-Putin, i bazuar pjesërisht në armiqësi të përbashkët me BE-në, mund të zgjerohet pastaj te Britania e Brexitit

Çfarë ndodhi me britanikët? Në të gjithë Evropën, me të vërtetë në të gjithë botën, ka hutim që një vend i njohur për stabilitet dhe moderim duket se synon të shqyhet veç e veç. Shumë njerëz supozojnë se, në një moment, pragmatizmi britanik do të rivendoset vetë. Por unë kam lajme të këqija.

Çfarëdo që të ndodhë në samitin e emergjencës të BE-së rreth Brexitit të kësaj jave, probabiliteti është se Britania e Madhe do të bëhet më e paqëndrueshme dhe e paparashikueshme gjatë dy viteve të ardhshme. Kjo paqëndrueshmëri do të ketë implikime alarmuese për pjesën tjetër të Evropës, për aleancën perëndimore dhe për rendin ndërkombëtar liberal. Çfarëdo që mund të jenë kufizimet e saj si kryeministër, Theresa May nuk është revolucionare. Ajo është përpjekur të negociojë një Brexit që është në përputhje me rendin ekzistues ndërkombëtar dhe që ruan pjesën më të madhe të domosdoshme të politikës së jashtme britanike. Por zonja May është në largim e sipër. Dhe kryeministri i ardhshëm i Britanisë do të mund të merrte vendin në një drejtim rrënjësisht të ndryshëm, veçanërisht pasi dy pasardhësit më të afërt të zonjës May janë Boris Johnson, favoriti i bastvënësve për të qenë udhëheqësi i ardhshëm konservator dhe Jeremy Corbyn, i cili kryeson Partinë laburiste.

Corbyn ka simpatizuar Rusinë

Një qeveri e konservatorëve, e udhëhequr nga Johnson, ose nga një mbështetës tjetër i linjës së ashpër, do të bashkonte Mbretërinë e Bashkuar më shumë nga afër me Amerikën e Donald Trumpit. Ndërsa zonja May ka marrë vijën e BE-së në mosmarrëveshjet me SHBA-në lidhur me ndryshimet klimatike, Iranin, Izraelin dhe tregtinë, një qeveri e udhëhequr nga Johnson do të ishte pothuajse me siguri me Amerikën. Kjo është e rëndësishme sepse Trump kryeson administratën e parë amerikane që është aktivisht armiqësore ndaj BE-së.

Kushdo i njohur me shkrimet e John Boltonit, këshilltarit të sigurisë kombëtare të presidentit Trump, nuk mund të ketë asnjë dyshim rreth armiqësisë së tij të thellë ndaj dhe përbuzjes ndaj BE-së. Ai e sheh BE-në si një ideologji ligjore ndërkombëtare që është një kërcënim i rrezikshëm për fuqinë dhe sovranitetin e SHBA-së. Kjo është arsyeja pse Z. Bolton dhe të tjerët në administratën Trump nuk janë aq inkurajuese për një Brexit pa marrëveshje. Ajo gjithashtu vë një spin më pak të pafajshëm në premtimin e zotit Bolton për t'i dhënë Britanisë gjithë ndihmën që i nevojitet pas Brexitit. Kjo "ndihmë" mund të përfshijë zgjedhjen e një momenti të favorshëm për t'i shtuar kaosit, duke ndjekur kërcënimin e presidentit Trump për të imponuar një tarifë prej 25 për qind për eksportet e makinave nga BE-ja.

Nëse qeveria e ardhshme britanike do të drejtohej nga Corbyn, megjithatë, Mbretëria e Bashkuar mund të shikojë kah Moska dhe jo Uashingtonin. Gjatë gjithë karrierës së tij, Corbyn ka simpatizuar Rusinë dhe aleatët e saj, si Kubën dhe Venezuelën. Udhëheqësi i Punës është gjithashtu një kritik i gjatë i NATO-s, me instinktet e forta pacifiste. Një politikë e jashtme Corbynite mund të shohë një tërheqje de facto britanike nga strukturat e sigurisë perëndimore, e kombinuar me një përpjekje për të normalizuar marrëdhëniet me Rusinë duke hequr sanksione, duke tërhequr trupat britanike nga Estonia dhe duke mbështetur pozicionin rus në Siri.

Disa mund të kundërshtojnë se opinioni publik britanik dhe parlamenti do të parandalojnë Britaninë e Madhe duke hedhur në pjesë të saj me Amerikën e Trump, e lëre më Rusinë e Vladimir Putinit. Por do të ishte e pamatur të llogarisnim në të. Shfaqja e udhëheqësve të tillë si Johnson dhe Corbyn është një shenjë e polarizimit të politikës britanike, e cila po largohet politikisht e pastrehë nga mesi i moderuar.

Modelet historike e gjeopolitike

Brexiti ka qenë gjithashtu edhe një proces poshtërues për Mbretërinë e Bashkuar dhe poshtërimi mund të çojë njerëzit dhe vendet në drejtime të çuditshme (Vetëm pyeteni Rusinë). Duke pasur parasysh se shumica e euroskepticizmit britanik është rrënjosur në nostalgji për "orën më të mirë" të Britanisë, lufta e dytë botërore, nuk do të ishte e habitshme nëse Brexitersat do të rikrijonin shtrirjen ndërkombëtare të periudhës së luftës, duke lidhur Britaninë me Amerikën dhe Rusinë kundër një kontinenti evropian me aleancën e saj të përqendruar rreth Gjermanisë. Si ish perandoritë në periferi të Evropës kontinentale, Britania dhe Rusia kanë pasur të vështirë të pajtohen me një vend në projektin evropian (Turqia ka të ngjarë të ketë të njëjtin problem).

Të dy këtë vende janë ndier gjithmonë të kërcënuara nga një fuqia e përbashkët evropiane kontinentale dhe gjithashtu ishin aleate me njëri-tjetrin në luftërat e para dhe të dytë botërore dhe luftërat e Napoleonit. Ideja që Brexit mund të çojë përfundimisht në rishfaqjen e këtyre modeleve historike gjeopolitike mund të duket si një mundësi groteske dhe e largët - veçanërisht duke pasur parasysh nivelin aktual të lartë të antagonizmit midis Moskës dhe Londrës dhe dyshimin e thellë të lënë pas nga ndërhyrja e Rusisë në zgjedhjet e SHBA-së.

Por, siç është përmendur shpesh, Trump ka një dashuri të çuditshme për Putinin dhe presidenti amerikan mund të ndihet më i lirë për ta ndjekur atë bromancë tani që raporti i Mueller është larg vëmendjes. Një afrim Trump-Putinit, i bazuar pjesërisht në armiqësi të përbashkët me BE-në, mund të zgjerohet pastaj te Britania e Brexitit. Pra, si mund të ndikojnë këta skenarë të zymtë në negociatat aktuale të Brexitit? Në përgjithësi, ata duhet të inkurajojnë BE-në dhe britanikët liberalë që të vazhdojnë zgjatjen e nenit 50, që mund të jetë rruga drejt një Brexiti më të butë ose pa asnjë Brexit fare.

Kjo është strategjia që ka më shumë gjasa të mbajë Britaninë pranë familjes së BE-së, duke krijuar një kuadër për marrëdhëniet e ardhshme BE-Britani që do të pengonin instinktet radikale të Corbynit ose Johnsonit. Por, nuk ka garanci. Britania është kaherë në një rrugë drejt radikalizimit dhe polarizimit. Do të jetë e vështirë të kthehet prapa.

(Kosova Sot)