Identitetet Brexit

Identitetet Brexit

Andres Velasco

  • 12 prill 2019 - 08:44

Brexit ilustron parimin e vjetër që politika lulëzon në konflikt

Një "Brexit i vështirë" do të ishte po aq shkatërrues sa që bizneset, qytetarët dhe madje edhe sindikatat do të nxitnin së shpejti për lidhjet e ripërtërishme me Evropën. Dhe një referendum i ri mund ta përmbysë plotësisht Brexitin

Sapo isha zhvendosur në Londër nga Amerika Latine, iu thashë shokëve britanikë se politika lokale - me politikanët e saj ‘madhështorë’, retorikën e mbingarkuar, populizmin e shfrenuar dhe me udhëheqës, të cilët e vendosin partinë mbi vendin - më bënë të ndihem si në shtëpi. Reagimi i tyre negativ më sugjeroi që nuk duhet ta përsërisja këtë shaka. Por, kjo ishte vetëm gjysmë shaka. Në fund të fundit, politika e keqe është më shumë rregull sesa përjashtim në mbarë botën.

As vendi që shpiku demokracinë parlamentare nuk mund të pritet të jetë imun. Ajo që është e habitshme - të paktën për një të sapoardhur - është se tërheqja e Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian duhet të jetë shkaku i gjithë këtyre problemeve. Shqyrtoni disa nga opsionet e nxehta të debatuara kohët e fundit në Dhomën e ultë të Parlamentit: bashkimi doganor, Tregu i përbashkët 2.0 (i njohur gjithashtu si "Norvegjia plus") dhe një marrëveshje e tregtisë së lirë me Kanadanë. Ekspertët e tregtisë ndërkombëtare e dinë se ka dallime thelbësore mes këtyre alternativave.

Por sa deputetë e njihnin gjashtë muaj më parë dallimi midis një bashkimi doganor dhe një marrëveshjeje të tregtisë së lirë? A ishte ky dallim delikues një arsye e mirë për ta udhëhequr vendin në anarki politike? A do të ndikojë përputhja e vazhdueshme me rregullat e BE-së me të vërtetë ta kthejë Britaninë në një "shtet vasal", siç pretendon ish-sekretari i jashtëm Boris Johnson? Ose konsideroni rezultatet e mundshme për këtë përrallë të tmerrshme. Në të gjitha opsionet e "Brexitit të butë", Britania e Madhe do të mbetet e lidhur ngushtë me ekonominë evropiane, megjithëse do të humbiste rolin vendimmarrës në rregullat përkatëse.

Polarizimi i çështjeve

Një "Brexit i vështirë" do të ishte po aq shkatërrues saqë bizneset, qytetarët dhe madje edhe sindikatat, do të nxitnin së shpejti për lidhjet e ripërtërishme me Evropën. Dhe, një referendum i ri mund ta përmbysë plotësisht Brexitin. Ashtu si në Leopardin e Lampedusës, "gjithçka duhet të ndryshojë në mënyrë që asgjë të mos ndryshojë" - përveçse Britania e Madhe do të ketë humbur një dekadë dhe do ta kishte një GDP së paku 2.5% më të vogël sesa që do ta kishte përndryshe.

Sigurisht, Brexit ka të bëjë edhe me migracionin. Por, largimi nga BE-ja është i domosdoshëm për të kontrolluar hyrjet e njerëzve nga Evropa, jo nga pjesa tjetër e botës. Dhe, ndërsa emigracioni nga Evropa ka rënë që nga referendumi i Brexit i vitit 2016, emigracioni nga pjesa tjetër e botës është rritur, duke bërë që rrjedha e përgjithshme të zmadhohet.

Brexit ilustron parimin e vjetër që politika lulëzon në konflikt. Dhe, shpesh, ky konflikt është midis identiteteve konkurruese, dhe jo ndërmjet pozicioneve të kundërta mbi çështje si tregtia dhe migrimi. Burrështetasit e rremë gjithmonë pretendojnë të praktikojnë politikën e dialogut dhe të konsensusit. Por janë mosmarrëveshja dhe konflikti ato që iu japin politikanëve në rritje dukshmërinë, për të cilën ata kanë nevojë për të arritur në krye. Çdo politikan praktikues e di rutinën: thoni diçka të këndshme për kundërshtarët tuaj dhe ju do të injoroheni. Lansojeni ndonjë sulm sarkastik dhe ju do të jetë në faqen e parë të lajmeve.

Si ministër i financave i Kilit, një dekadë më parë, mu desh shumë kohë ta mësoja këtë mësim. Parlamentarët nga koalicioni im urrenin shumë projektligjet teknike që nxitën mbështetje të gjerë dhe mund të kalonin me mbështetjen e opozitës. Ata synonin polarizimin e çështjeve që do t'u lejonin atyre të zgjidhnin një luftë të mirë me opozitën.

Shkencëtarët socialë shpesh supozojnë se konflikti politik del nga dallimet mbi atë që mbështetni. Në realitet, konflikti vjen nga dallimet se kush je. Britanikët nuk janë më përkrahës të konservatorëve, të laburistëve ose të liberal-demokratëve. Ata janë, mbi të gjitha, mbështetës apo kundërshtarë të Brexitit. Hulumtimet e fundit tregojnë se pothuajse një e treta e votuesve në Mbretërinë e Bashkuar nuk mendojnë për veten e tyre si përkrahës të një partie politike, por vetëm 11% nuk ëe identifikojnë veten si pro apo kundër Brexitit. Për më tepër, 44% thonë se ata janë mbështetës, respektivisht kundërshtarë "shumë të fortë" të Brexitit, ndërsa vetëm 9% pretendojnë të identifikohen "shumë fuqishëm" me një parti politike. Identitetet e lidhura me Brexitin kanë pak të bëjnë me politikat ose faktet.

Pavarësisht shumë informacioneve që nga referendumi për kostot e mundshme dhe shkëmbimet e Brexit, përqindja e njerëzve që pretendojnë se votimi për të dalë nga BE ishte i drejtë apo i gabuar ka ndryshuar shumë pak. Ndërsa Sara Hobolt nga Shkolla e Ekonomisë në Londër dhe bashkëautoret e saj thonë: "Për aq sa idetë e Brexitit motivojnë mënyrën se si ne e shohim botën, ne gjithashtu kemi më pak gjasa të ndryshojmë mendjen nëse Brexit ishte 'i mirë' ose 'i keq' edhe kur faktet ndryshojnë. "

Identitetet konkurruese

Megjithatë, ka një gjë për të cilën dy palët bien dakord, megjithatë pala tjetër nuk është e mirë. Hobolt dhe kolegët e saj raportojnë se "të dy përshkruajnë njëri-tjetrin si hipokrit, egoist dhe të mbyllur, dhe grupi i tyre si i sinqertë, inteligjent dhe i hapur."

Ndërsa votuesit e bardhë ruralë që tradicionalisht votuan konservatorët dhe grupin punues industrial të krahut laburist, kanë pësuar zvogëlim në terma relativë, identitetet politike në Britani u detyruan të ndryshonin. Por nuk u caktua historikisht se nacionalizmi kundrejt kozmopolitizmit do të bëhej boshti i ri që orientonte këto identitete.

Në librin “Richard II”, Shakespeare e përshkruan Anglinë si "Ky gur i çmuar i vendosur në detin e argjendtë, që shërben në zyrën e një muri ose si një mbrojtje humane në një shtëpi, kundër zilisë së tokave më pak të lumtura". Për shekuj me radhë, Britania e përdori këtë fakt si një mjet për të ushtruar ndikim mbi ato toka të tjera, jo si një mjet për ta izoluar veten nga to.

Sondazhet tregojnë se identitetet e mbështetësve dhe kundërshtarëve të Brexitit nuk ishin krijuara në mënyrë të vendosur herët. Pjesa e njerëzve që identifikohen fuqishëm me secilën anë u rritën vetëm pas referendumit të vitit 2016.

Me fjalë të tjera, Brexit mund të ketë nxitur, e jo reflektuar, formimin e këtyre dy identiteteve konkurruese.

Që nga ajo ditë fatale në qershor të vitit 2016, shumë prej tyre janë përpjekur të krijojnë empirikisht që të çliruarit priren të jenë ruralë, të bardhë, të moshuar, të paarsimuar dhe - në disa llogari - ekonomikisht të pafavorizuar, ndërkohë që mbetjet nuk janë as të lartpërmendura. Por Mbretëria e Bashkuar sigurisht që nuk është vendi i vetëm me qytetarë të pakënaqur që ndjehen të lënë pas nga globalizimi ose ofenduar nga liberalizimi kulturor. Zemërimi i votuesve mundet po aq lehtë të ishte drejtuar kundër establishmentit të Londrës, sesa të Brukselit.

Të gjitha këto na kujtojnë se ne kurrë nuk duhet të nënvlerësojmë rolin e aksidentit dhe rrethanave në çështjet njerëzore. Ndoshta asnjë nga këto nuk do të ndodhte nëse kryeministri i atëhershëm, David Cameron, nuk do të mundohej të zgjidhte një mosmarrëveshje të brendshme partiake me anë të një plebishiti kombëtar. Sigurisht që një pjesë nga zemërimi sot në Britani të Madhe duhet t'i drejtohet atij.

(Kosova Sot)